/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
11/02/2022 u 10:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас прве исплате за бивше раднике рударско металске индустрије

До сада је урађено преко 160 рјешења, а број обрађене документације и донесених рјешења се свакодневно увећава за неколико десетина

Министарство економског развоја обрађује преко 1.300 пријава за финансијску подршку радницима из рударско-металског сектора

- Министарство економског развоја још једном позива бивше раднике да се пријаве за остваривање финансијске подршке, у складу са Законом о остваривању права на финансијску подршку лицима која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије. Подсјећамо да су пријаве отворене до 10. марта текуће године, а потребна документација (у оригиналу или овјереним копијама) доставља се Министарству економског развоја у писаној форми на адресу: Римски трг, број 46, 81000 Подгорица- наводе у саопштењу.

Министарство економског развоја формирало је и Комисију за разматрање пријава и испуњености услова за додјелу финансијске подршке, а након обраде пријава са аспекта релевантности и валидности документације и извршених провјера испуњености услова, свакодневно се припремају рјешења која се даљу упућују Министарству финансија и социјалног старања на исплату.  

- До сада је урађено преко 160 рјешења, а број обрађене документације и донесених рјешења се  свакодневно увећава за неколико десетина.  Прве исплате финансијске помоћи радницима рударског сектора почеће данас.  Пријем захтјева од стране бивших запослених започео је 10.01.2022. год.  и до данашњег дана приспјело је 1311 пријава. Напомињемо, бивши радници рударско-металског сектора који испуњавају услове прописане Законом, имају право на финансијску подршку у нето износу до 12.000 еура, који ће бити исплаћен у четири рате од којих ће прва бити најкасније до 31.03.2022. године. Подсјећамо, Закон је припремило Министарство економског развоја, а на предлог Владе је усвојен у Скупштини Црне Горе 29.12.2021. и представља први закон којим је започета борба за исправљање дугогодишње неправде коју су трпјели радници Црне Горе- наводе у саопштењу.

Законом је дефинисано да остваривање права на финансијску подршку имају лица која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије, а у чијој власничкој структури је била Држава и којима је престао радни однос увођењем стечаја у тим друштвима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 12:40