/ FOTO: AGENCIJA ZA ZAšTITU KONKURENCIJE
20/10/2023 u 09:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Delegacija Agencije za zaštitu konkurencije učestvovala na konferenciji Međunarodne mreže

Iako je ovogodišnje izdanje 22. po redu, ovo je prvi put da je Crna Gora imala svog predstavnika

Delegacija Agencije za zaštitu konkurencije boravila je od 17. do 19. oktobra u Barselonu na godišnjoj konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju.

Iako je ovogodišnje izdanje 22. po redu, ovo je prvi put da je Crna Gora imala svog predstavnika. Delegaciju Agenciji činili su predsjednik Savjeta Dragan Damjanović i načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i informisanje medija Luka Dedić. Konferenciji je prisustvovalo preko 140 delegacija.

- Na konferenciji je razgovarano o aktuelnim tendicijama u oblasti konkurencije i izazovima koji očekuju nadležna tijela, ulozi sudova u kartelnim predmetima, digitalnim koncentracijama, tehnologijama i tehnikama prikupljanja i obrade podataka u kartelnim predmetima, procjena dominantnog polažaja i izazovima na tom planu, izazovima za mlade Agencije prilikom međunarodne saradnje i ostale- navodi se u saopštenju.

Na marginama konferencije, Damjanović i Dedić su se sreli sa generalnim direktorom Direktorata za konkurenciju Evropske komisije Olivijeom Gersonom (Olivier Guersent).

Tom prilikom razmjenjena su mišljenja o trenutnoj situaciji u okviru pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, a Gerson je istakao da sa briselska strana očekuje Akcioni plan za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 8 kao jasan put koji vodi ka potpunom usaglašavanju sa EU normama i praksom u predmetnim oblastima. Damjanović je istakao da raduje činjenica da će službenik Agencije od 1. marta biti na stručnom usavršavanju u DG COMPETITION-u i istakao da ovakav vid saradnje pruža odličnu priliku za unaprijeđenje znanja i iskustva službenika AZK-a. Istakao je da obuke za sudije u oblastima konkurencije i državne pomoći ostaju značajan izazov za Crnu Goru.

- Osim toga, predstavnici AZK-a imali su priliku razgovarati sa Polom O’Brajenom (Paul O’Brien) iz Federalne komisije za trgovinu SAD-a. Damjanović i Dedić us upoznali O’Brajena sa reformskim naporima Agencije na planu dostizanju EU standarda, kao i sa aktivnostima koji se sprovode na planu unaprijeđenje saradnje sa međunarodnim partnerima kao dokazanog sredstva za jačanje administrativnih kapaciteta Agencije. O’Brajen je podržao napore Agencije i istakao da postoji prostor za unaprijeđenje saradnje između dva tijela. Dodao je da bi Enforcers Summit koji se svake godine održava u Vašingtonu bio dobar forum za planiranje narednih koraka i predstavljanje planiranih aktivnosti američkim partnerima- navodi se u saopštenju.

Na kraju, predstavnici Agencije su se sreli sa delegacijom Komisije za fer trgovinu Japana koju su činili glavni case handler Bungo Kubo, šefica Jedinice Asami Igaraši (Asami Igarashi) i službenik za međunarodnu saradnju Koiči Šimabukuro (Koichi Shimabukuro).

- Damjanović je istakao važnost uspostavljanja bliže saradnje sa japanskim kolegama i naglasio da je učešće službenika Agencije na obukama za konkurenciju koje organizuje Japanska agencija za međunarodnu saradnju ključno za izgradnju administrativnih kapaciteta Agencije. Japanske kolege su saglasne da bi u narednom periodu trebalo raditi na stvaranju zajedničkog okvira za bližu bilateralnu saradnju- navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:32