Delegacija Crne Gore u SAD-u / - MSP
15/04/2024 u 08:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Delegacija Crne Gore u SAD-u: Na poziv Američke obalske straže pohađali razne obuke

Crnoogorska delegacija tokom posjete SAD, na poziv Američke obalske straže, imala je priliku da pohađa obuke koje se odnose na bezbjednosnu zaštitu brodova i luka, inspekcijski nadzor, carinske kontrole u lukama i na brodovima.

Takođe, pohađali su obuku za zaštitu granica i graničnu policiju, učili o procedurama američke obalske straže na kontejnerskim i kruzing terminalima, cyber bezbjednost kao izazov u sektoru pomorstva u kontekstu bezbjednosne zaštite brodova i luka itd.

Delegacija crnogorske administracije, predvođena Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, a koju su još sačinjavali predstavnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Uprave carina i Uprave policije, krajem marta, boravila je u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, na poziv Američke obalske straže.

- Posjeta je bila izuzetna prilika da se članovi delegacije bliže upoznaju sa radom ove renomirane organizacije sa sjedištem u Washington DC, kao i da, u luci u Charlestonu prođu kroz obuke koje se odnose na implementaciju ISPS koda, kako bi unaprijedili njegovu primjenu u crnogorskim lukama i na brodovima, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Putnik sa kruzera spašen posle 15 sati provedenih u moru

Posjetu je u cjelosti finansirao United States Department of State`s Export Control and Related Border Security, a sama posjeta je ralizovana uz podršku Ambasade SAD-a u Podgorici.

Američka obalska straža na godišnjem nivou prati primjenu ISPS koda u crnogorskim lukama i daje lukama i crnogorskoj pomorskoj administraciji preporuke koje imaju za cilj unaprjeđenje bezbjednosne zaštite brodova i luka.

- Saradnja koju Crna Gora ima sa Američkom obalskom stražom je višestruko korisna i značajna, te je i ova posjeta bila prilika da se saradnja dodatno ojača i unaprijedi, ističu iz Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 07:22