/ - ПКЦГ лого
06/04/2022 u 14:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација ЕУ и ПКЦГ: Пословна заједница да прикупи помоћ за украјинске избјеглице

Истакнута је неоходност брзе реакције доносилаца одлука и деблокада институитуција, како би се негативни ефекти кризе ублажили у интересу црногорске привреде и грађана, наводи се у саопштењу

Делегација Европске уније и Привредна комора Црне Горе позвале су пословну заједницу да се прикључи акцији помоћи украјинским избјеглицама у Црној Гори, током састанка одржаног 6. априла у Привредној Комори.

- Црвени крст ради свој посао на збрињавању око 6.000 избјеглих из ратом захваћене Украјине, али је потребна подршка у обезбјеђивању основних животних намирница, те опреме и хране за бебе - оцијењено је на састанку предсједнице Привредне коморе Црне Горе Нине Дракић и шефице делегације ЕУ Оане Кристине Попе.

Дракић је истакла да је Привредна комора уз писмо подршке упутила и финансијску помоћ колегама из украјинске Привредне коморе, те да ће даље ангажовано дјеловати како би подстакла компаније да у што већој мјери подрже активности нашег Црвеног крста.

-  Привредна комора спремна је да пружи логистику за подршку коју би опредијелили црногорски привредници, уз подсјећање да канали помоћи већ функционишу посредством укајинске Амбасаде у Подгорици и Црвеног крста Црне Горе - закључено је на састанку.

Током разговора је разматран утицај актуелне глобалне кризе на економска кретања у Црној Гори.

- Истакнута је неоходност брзе реакције доносилаца одлука и деблокада институција, како би се негативни ефекти кризе, који се прије свега огледају у расту цијена на тржишту, ублажили у интересу црногорске привреде и грађана - додаје се у саопштењу.

Амбасадорка Попа је апострофирала да изазове са којима се сусријеће Црна Гора дијеле све европске државе, те да је радује евидентан опоравак црногорске економије у односу на почетак пандемије.

Саговорнице су разговорале и о важности креирања робних резерви да би се амортизовале нестабилности на тржишту, као и о изазовима због тренутно онемогућеног увоза брашна из Србије.

Посебан осврт направљен је на тему реализације заједничких пројеката Црне Горе и система ЕУ подршке. Амбасадорка Попа истакла је да је Привредна комора важан партнер у европском интеграционом процесу Црне Горе и значајан чинилац економског развоја.

С тим у вези Дракић је истакла да је подршка прије свега потребна производном сектору, који је предуслов диверсификације и одрживог економског развоја. Нагласила је и да је квалитетна инфраструктура важна претпоставка у овом процесу, и посебно апострофирала потребу унапређења конкурентности Луке Бар. Оцјењено је да је малим и средњим предузећима потребна помоћ и у процесу дигиталне трансформације, као и у спровођењу Зелене агенде.

Током састанка најављено је одржавање другог Сајма ЕУ пројеката који организују Привредна комора Црне Горе и Канцеларија за европске интеграције, те прославе Дана Европе у организацији ЕУ.

 У раду састанка учествовали су и представници ЕУ канцеларије Ана Станишић Врбица и Домагој Деначић, генерални секретар Привредне коморе Митар Бајчета, Драгољуб Булатовић, савјетник предсједнице Привредне коморе, те директорица Сектора за пројекте Тања Радусиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:35