Nik Đeljošaj / - FOTO: VLADA CG
23/01/2024 u 10:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đeljošaj: Razmišljamo o ograničavanju marži

Planiramo da proširimo listu - da dodamo domaći sir, flaširanu vodu, jogurt, jaja od kokoške, krompir, mlijeko, pileće i svinjsko meso, pirinač makarone, smrznuto povrće i voće, maslac, kajmak, čajnu kobasicu, čokoladu..., rekao je Đeljošaj

Jedna od mjera o kojoj Vlada razmišlja kako bi se spriječio rast cijena namirnica je da se ograniče marže trgovinama na još najčešće korišćenih proizvoda, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

- Ono što planiramo je da proširimo ovu listu - da dodamo domaći sir, flaširanu vodu, jogurt, jaja od kokoške, krompir, mlijeko, pileće i svinjsko meso, pirinač makarone, smrznuto povrće i voće, maslac, kajmak, čajnu kobasicu, čokoladu, džem, marmeladu, eurokrem, goveći gulaš, boraniju, grašak, kečap, maslinovo ulje, svježu i smrznutu ribu, sardine u ulju, negazirani sok, spanać, stiješnjenu šunka, suvu svinjsku slaninu, tvrdokorni sir, edamer i gaudu - rekao je Đeljošaj gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti.

On je kazao da žele da ograniče cijene i na dječji sapun, dječje pelene, šampon za bebe, kupku za bebe, šampon za odrasle, kupku za odrasle, pastu za zube, toaletni papir, tečni i praškasti deterdžent i higijenski ulošci.

- To su neke od najosnovnijih stvari koje su od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. To smo sve analizirali, pripremili i nakon sagledavanja okolnosti ćemo vidjeti kako ćemo te mjere da aktiviramo. Hoće li to biti pojedinačno, iz cijelog sektora po jedan ili više proizvoda. Rekao sam trgovcima da će bez ograničenja biti ako krenu da obezvrijede dodatnih 100 miliona koji idu ka penzionerima - svi dječji sapuni, svi šamponi itd - naveo je Đeljošaj.

On je poručio da će Vlada, ako izvještaj tržišne inspekcije pokaže da se trgovci neodgovorno ponašaju, automatski reagovati sa malo širim spektrom mjera.

Đeljošaj je saopštio da svakodnevno prate da li ima rasta cijena i koje su marže trgovaca, kao i da je zabilježen blagi pad cijena u decembru u odnosu na isti mjesec 2022.

- Nećemo ići sa mjerama sad da bismo nekoga ugušili, jer se od naše privrede puni budžet. Imamo oko 20 odsto zaposlenih u sektoru trgovine. Oko 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) su oni činili, tako da i taj segment moramo sa pažnjom sagledati i otvorio sam dijalog - rekao je Đeljošaj.

On je kazao je da imao sastanak sa nekoliko desetina privrednika u Privrednoj komori, kojima je predstavio ideju.

- Želimo da razgovaramo, nećemo da spremimo mjere i odemo na Vladu i to je gotovo. Pratimo njihov rad, tržišna inspekcija će biti svakodnevno kod njih. Ukoliko se oni odluče da povećavaju cijene, jer znaju da će biti početak novih davanja za penzije od 20. februara, onda ćemo i mi jednostrano, bez konsultacija sa privredom odreagovati, jer ćemo štititi interes i standard građana - poručio je Đeljošaj.

Ministar je rekao da privrednici kažu da im nedostaje pet do deset hiljada radnika.

- Mi na Zavodu za zapošljavanje imamo i više od toga. Sad se pitam, šta radi Zavod, zašto ne prekvalifikuje, ne organizuje kurseve. Ne treba da pravimo od građana socijalne kategorije, da samo čekaju da će od Zavoda primitu neku naknadu - naveo je Đeljošaj.

On smatra da je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, vratio parlamentu izmjene Zakona o elektronskim komunikacijama da bi imao još neki zakon uz Zakon o privrednim društvima, da ne bude da je samo jedan vratio.

- Da mu je Zakon bio prioritetan, završio bi ga u ministarstvu dok je tamo radio - rekao je Đeljošaj i dodao da će uz dogovor sa Evropskom komisijom donositi zakonska rješenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

15. jun 2024 19:44