фото илустрација / - фото илустрација
12/12/2021 u 11:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе поднијеле амандман: Траже продужење трајања Општег колективног уговора

Овим амандманом се, како истичу, продужава трајање Општег колективног уговора до 31. децембра 2022. године, чиме ће се гарантовати заштита права из радног односа наших радника, којима су денецијама уназад свјесно нарушавана основна права

Имајући у виду захтјев Савеза синдиката Црне Горе да се кроз измјене Закона о раду између осталог продужи трајање Општег колективног уговора који истиче 31. децембра 2021. године, усљед чијег би непродужења десетине хиљада радника из сектора који немају закључене гранске колективне уговоре остали без бројних права из радног односа, чиме би наступиле штетне посљедице по запослене, посланици Демократа су поднијели Амандман на Предлог закона о измјенама и допунама закона о раду, који се већ налази у скупштинској процедури.

 - С обзиром да је 27. октобра 2021. године Скупштина Црне Горе обавијештена да је дошло до застоја у преговорима између социјалних партнера о тексту новог Општег колективног уговора, а имајући у виду да важећи истиче 31.12.2021. године, сматрамо оправданим изјаву генералног секретар Савеза синдиката Душана Зарубице, који је казао је да уколико се важење Општег колективног уговора не продужи, већ у јануару би имали десетине хиљада радника који не би могли да добију наканаду мимо основне зараде, као што су накнаде за прековремени рад и дежурства док би, непродужавањем трајања Општег колективног уговора били у ситуацији да радници изгубе највећи дио основних радничких права - саопштиле су Демократе.

Овим амандманом се, како истичу, продужава трајање Општег колективног уговора до 31. децембра 2022. године, чиме ће се гарантовати заштита права из радног односа наших радника, којима су денецијама уназад свјесно нарушавана основна права.

 - Тиме је испуњен захтјев Савеза синдиката Црне Горе и у потпуности уважена њихова Иницијатива за измјене Закона о раду гдје се гарантује продужење трајања ОКУ, са чиме се као одговорни политички субјект слажемо, а све у циљу заштите  радника у Црној Гори - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:56