фото: Управа за шуме / - фото: Управа за шуме
16/11/2021 u 19:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Детаљно анализирају пословање Управе за шуме

Он је истакао да се у наредном периоду активно ради на напуштању концесионог система закључно са сљедећом годином, када истичу преостали концесиони уговори

Детаљна анализа свих пословних књига Управе за шуме из претходног периода је у току, казао је вршилац дужнсоти (в.д.) директора Управе Срђан Пејовић, наводећи да ће након тога бити процесуиране све неправилности које буду утврђене.

Како је саопштено из Управе за шуме, на иницијативу представника дрвопрерађивача из Плава, Пејовић је са сарадницима организовао састанак како би се детаљно упознао са проблемима које ти дрвопрерађивачи јавно истичу већ дужи период.

Наводи се да су дрвопрерађивачи из Плава Пејовићу изложили проблеме са којима се сусрећу приликом конкурисања на јавне позиве и указали на одређене неправилности, за које тврде да постоје у пословању подручне јединице Плав.

 - Након детаљне анализе јавних позива и неопходних услова, које је Управа за шуме објавила у претходном периоду, дошло се до заједничког закључка на начин што је уочен пропуст дрвопрерађивача у својој документацији, а који ће настојати да коригују у наредном периоду, како би могли да равноправно учествују на будућим јавним позивима, са потпуно испуњеним условима -  каже се у саопштењу.

Пејовић је истакао да се у наредном периоду активно ради на напуштању концесионог система закључно са сљедећом годином, када истичу преостали концесиони уговори.

Он је казао да ће продајом дрвета на лагеру, што је у будућим пословним плановима, сировина бити доступна свима који буду имали потребу за њом, по знатно већој цијени од тренутне.

Пејовић је нагласио да се Управа за шуме првенствено бави шумарством и да из тог разлога заштита шума и шумског ресурса јесте и мора бити примарни циљ.

 - Оно на чему треба радити у наредном период, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, свакако је прецизна евиденција свих дрвопрерађивача и њихових производних капацитета, на основу података које ће се прикупити обиласком терена, чиме ће се олакшати поступци продаје државног ресурса и осигурати да он иде у руке онима који се заиста са том привредном дјелатношћу и баве - каже се у саопштењу.

Пејовић је истакао да је неопходна подршка локалној економији, због чега ће се радити све да се локалне фирме и запослени у њима сачувају и подрже, како би заштитили одлазак људи из мањих средина.

 - Пејовић је најавио да је у току детаљна анализа свих пословних књига Управе за шуме из претходног периода, након чега ће се процесуирати све неправилности које буду утврђене, што свакако неће бити изузетак и за Подручну јединицу Плав - каже се у саопштењу.

Како је саопштено, сви наводи дрвопрерађивача из Плава о неправилностима у пословању Подручне јединице Плав биће темељно испитани.

- Уколико се исти потврде, сигурно је да ће сви запослени, који буду сносили одговорност за те неправилности, бити и санкционисани - поручили су из Управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:46