/ фото: Привредна комора
17/06/2021 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дијалог привреда региона и ЕУ за бржу интеграцију у јединствено тржиште

Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије и предсједавајући КИФ ЗБ6, истакао је важност јачања дијалога између пословне заједнице региона и ЕУ

Европска комисија и Коморски инвестициони форум Западног Балкана покренули су заједничку пословну платформу  „ЗБ6-ЕУ“ која окупља привреднике региона и представнике ЕУ . Циљ је унапређење дијалога и подршке западнобалканским економијама да превазиђу изазове и припреме се за интеграцију у јединствено европско тржиште.

Као представници црногорске пословне заједнице, у раду онлине скупа организованог тим поводом учествовали су предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић и предсједник компаније Воли Траде Драган Бокан.

 Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије и предсједавајући КИФ ЗБ6, истакао је важност јачања дијалога између пословне заједнице региона и ЕУ, као и инклузивног проширења.

- Успостављањем заједничке платформе и јачањем дијалога између пословне заједнице Западног Балкана и институција ЕУ, постављамо терен за ефикасно рјешавање свих важних питања за пословање за наше фирме које у великој мјери испуњавају све европске станандарде- нагласио је Чадеж и позвао европске званичнике да помогну да се глас привреде Западног Балкана чује у ЕУ.

Оливер Вархељ, комесар за сусједство и проширење ЕУ поздравио је покретање пословне платформе  „ЗБ6-ЕУ“, која је како је истакао „важна за унапређење наше стратешке сарадње и ангажовања са пословном заједницом Западног Балкана“.

Комесар очекује да ће јавно-приватни дијалог омогућити лакшу примјену економског и инвестиционог плана за Западни Балкан. 

- Тешко је наћи разлог зашто регион не бисмо прихватили као део ЕУ- додао је Вархељи.

Економски и инвестициони план за Западни Балкан, усвојен у октобру 2020. године, има циљ да подстакне дугорочни економски опоравак региона, подржи зелену и дигиталну транзицију, подстакне регионалну и интеграцију са ЕУ, а предвиђа улагања у регион вриједна девет милијарди еура.

Представници привреде региона окупљени у Пословни савјет КИФ ЗБ 6 који чини 16 водећих компанија на Западном Балкану у дискусији указали су на низ важних питања и изазова у пословању фирми на тржишту ЕУ.

Пословна заједница Западног Балкана очекује подршку ЕУ у спровођењу Зелене агенде, унапређењу енергетске ефикасности и већој употреби водоника и биомасе, као и у преносу знања и технологија како би се зауставио одлазак младих са овог подручја.

У раду скупа учествовао је и Балша Ћулафић, национални координатор Коморског инвестиционог форума у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:30