/ FOTO: CEFTA
17/06/2022 u 13:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђики: Јачање економске сарадње важније него икад

Лидери Западног Балкана су се снажно обавезали да ће допринијети економском развоју региона, али сада те обавезе захтијевају акцију, поједностављену јединственим гласом и заједничким напором

Лидери Западног Балкана су се снажно обавезали да ће допринијети економском развоју региона, али сада те обавезе захтијевају акцију, поједностављену јединственим гласом и заједничким напором, саопштио је директор ЦЕФТА Секретаријата, Емир Ђикић.

Он је на овогодишњем Преспа форуму под називом Обликовање будућности Западног Балкана у савременој европској безбједносној архитектури казао да је јачање економске сарадње између економија Западног Балкана важније него икад.

Учешће на панел сесији „65 година након Римског уговора: да ли је Европа у потпуности економски реконструисана и интегрисана?“, панелисти су дискутовали о Заједничком регионалном тржишту и о Економском и инвестиционом плану ЕУ за Западни Балкан, као путевима за подупирање економског опоравка, конвергенције и интеграције региона у јединствено тржиште ЕУ.

Као предуслов за успјешну интеграцију Западног Балкана у ЕУ истиче се хитна потреба за предузимањем снажних економских, инфраструктурних и финансијских мјера.

“Такође је кључно задржати замах опипљивих резултата које смо заједно постигли и ослободити потенцијал раста јачањем регионалне економске интеграције”, рекао је Ђикић током панела.

Он је навео да нас 65 година Римског уговора учи да је заједничко регионално тржиште начин да то учинимо.

"Фокусирајући се на визију заједничког тржишта ЕУ, поставили смо амбициозне приоритете за ову годину, са циљем да додатно олакшамо трговину робом и услугама у ЦЕФТА-и и развијемо нове механизме за унапријеђење трговине између страна“, казао је Ђикић.

Панел су отворили предсједник Владе Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски и европски комесар за проширење Оливер Вархељи. Међу панелистима били су премијери и министри из региона, као и представници регионалних организација.

Учесници су истакли важност хитне потребе за опоравак привреде, али су се осврнули и на значај сарадње између ЦЕФТА страна и убрзања процеса у оквиру Заједничког регионалног тржишта.

“Што прије почнемо да радимо у том смјеру, то ће нам бити ближе јединствено тржиште ЕУ, што је потврђено у Економском и инвестиционом плану. Дијелимо вриједности ЕУ и можемо допринијети њеном напретку и просперитету. Инклузивне регионалне и европске интеграције само су два дијела једне економске реалности”, додао је Ђикић.

Како је цијела Европа суочена са драматичним и до сада невиђеним развојем догађаја са могућим ширим утицајем, друго издање Преспа форума 2022 покрило је најхитнија сигурносна, политичка и економска питања са којима се Европа и Западни Балкан суочавају.

“Узимајући у обзир хитну потребу брзе регионалне економске сарадње и опоравка, посебно у свјетлу заједничког регионалног тржишта, Економског и инвестиционог плана ЕУ за западни Балкан, важност ЦЕФТА споразума је више него неопходна у поновној изградњи отпорног економског окружења и очувању стратешких партнерства у свјетлу геополитичког буђења”, наводи се у саопштењу.

Идеја Преспа форумског дијалога је, како се закључује, да омогући плодну интелектуалну и политичку дебату, кроз формалне и неформалне састанке који би произвели идеје за процесе, практична и могућа рјешења за отворена питања регионалног и глобалног карактера, која би требало да пружи суштински подстицај за промовисање регионалне сарадње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:28