Емир Ђикић / -ЦЕФТА
09/01/2022 u 17:20 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђикић: ЦЕФТА споразум допринио расту извоза до 80 одсто

ЦЕФТА jе данас интегрисано тржиште од 20 милиона људи, коjе jе конкурентниjе на европскоj и глобалноj сцени, привлачниjе за стране и међурегионалне инвеститоре и могло би да донесе додатних 6,7 одсто раста БДП-а у региону, навео је директор ЦЕФТА секретариjата

Централноевропски споразум о слободноj трговини (ЦЕФТА) постоjи 15 година. Jедан од наjвећих бенефита ЦЕФТА jесте што су земље региона кроз оваj споразум схватиле начин функционисања тржишта Европске униjе и што се поступно припремаjу за европско тржиште када постану чланице, оциjенио jе у разговору за "Дан" директор ЦЕФТА секретариjата Емир Ђикић.

– ЦЕФТА споразум jе знаtно унаприjедио трговинску сарадњу у региону. Студиjе су показале да jе ЦЕФТА споразум допринио расту извоза чланица између 40 и 80 одсто. Ми у региjи сада имамо трговину без царина и квота, поjедностављена правила пориjекла, смањен броj вишеструких контрола и тестирања, смањено чекање на границама – навео jе Ђикић.

Што се изазова тиче, нецаринске бариjере су и даље присутне, а на њиховом уклањању ради се и кроз четворогодишњи акциони план за развоj Заjедничког тржишта.

– Очекуjемо да ћемо кроз низ мjера из акционог плана до 2024. године успjети да се прилагодимо тржишту Европске униjе кад jе посриjеди трговина робом, али и услугама. Међу циљевима чиjе остварење очекуjемо су смањење времена чекања на прелазима за 30 одсто, увођење концепта "трговине без папира", смањење трошкова и рационализациjа контрола, унапређење система рjешавања трговинских спорова у региону, али и убрзано и олакшано приступање jединственом тржишту ЕУ. Посебан фокус биће на унапређењу система електронске трговине у региjи, што ће поjефтинити и трансфер новца у ЦЕФТА региjи, а такође бити важно за мала и средња предузећа, да jедноставниjе могу пласирати и наплатити своjе производе на другим тржиштима – рекао jе Ђикић.

ЦЕФТА дала допринос у вријеме пандемије

Према Ђикићевим наводима, ЦЕФТА jе, у сарадњи са Транспортном заjедницом, дала немjерљив допринос очувању трговинских токова у региону у вриjеме пандемиjе.

– Кад смо сви свjедочили затварању граница и страху да ће се десити несташица основних намирница, ми смо брзо дjеловали. Осмислили смо инициjативу Зелене траке и коридори, кроз коjе су медицинска средства за борбу против пандемиjе, прехрамбени производи и сточна храна добили приоритетни третман. Ова роба прелазила jе границе унутар ЦЕФТА без застоjа и тако била доступна свима нама – рекао jе Ђикић.

Иако све ове мjере доносе кључне бенефите приjе свега компаниjама и бизнис заjедници, Ђикић наглашава да не смиjемо заборавити ни процjену да интеграциjа економиjа у региону може да донесе и до 6,7 одсто додатног привредног раста.

– ЦЕФТА jе данас интегрисано тржиште од 20 милиона људи, коjе jе конкурентниjе на европскоj и глобалноj сцени, привлачниjе за стране и међурегионалне инвеститоре и могло би да донесе додатних 6,7 одсто раста БДП-а у региону – тврди Ђикић.

ЦЕФТА тренутно ради на проширењу Зелених трака и коридора према Европскоj униjи, што би био први пут да се земље Балкана увезуjу у jединствено тржиште Униjе.

– Основни циљ коjи нас све окупља jесте да заjедничким радом генеришемо потенциjал коjи регионална економска интеграциjа пружа и регион заиста трансформишемо у заjедничко тржиште. Вjеруjемо да ћемо заjедно успjети да се изборимо са економским последицама кризе коjа се и даље осjећа, утичемо на привредни раст, сачувамо радна мjеста и створимо услове за креирање нових – закључио jе Ђикић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:47