Некадашње особље Монтенегроерлајнза
16/02/2022 u 13:12 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дио кабинског особља користи униформе МА

Из МА тврде да дио кабинског особља фирме Ту Монтенегро користи униформе чију је израду финансирао Монтенегроерлајнз са преко 70 хиљада еура. Колико новца траже прецизираће након налаза вјештака

Монтенегроерлајнз (МА) је тужио Ту Монтенегро, другу државну авио-компанију, јер одређени број кабинског особља у новој авио-компанији користи службене униформе чију је израду финансирао Монтенегроерлајнз са 70,5 хиљада еура.

Како се наводи у тужби Монтенегроерлајнза, 2018, 2019. и 2020. године та компанија је за потребе свог особља – стјуардесе, стјуарти, пилоти и остало кабинско особље, наручила израду службених униформи, према различитим фактурама, те исте уз фото документацију доставила као доказ.

– Центрославија од 1. октобра 2018. у износу од 49.675,28. новембра 2019. у износу од 8.621 еуро и 5.206 од 16. јула 2019. године. Униформе је израђивао Кројачки салон "Боки" из Сутомора 9. јула 2020. године у износу од 1.000 еура, као и 3. јула исте године у износу од 1.370 еура и 880 еура. Исти салон је израђивао униформе и 12. децембра 2019. у износу од 800 еура и 1.140 еура, као и 11. априла 2019. у износу од 1.860 еура. За ове фактуре бивша авио-компанија је доставила као доказ рачуне – прецизирано је у тужби која је поднесена пред Привредним судом. Јучерашње рочиште је одложено.

У правилнику о службеним униформама МА од 24. марта 1999. пише да су радници дужни да одијело носе само у службене сврхе, као и начин на који се оно може откупити.

– Чланом три прописано је која лица задужују униформе, док је чланом девет прописано да службено одијело припада запосленом у том друштву, затим чланом 10 прописано је да се униформа носи у службене сврхе, док је ношење у приватне сврхе забрањено. У коначном члану у случају престанка радног односа може задржати службено одијело или допунске дјелове под условом плаћања накнаде сразмјерно набавној цијени и времену коришћења – стоји у овом правилнику.

Тужили се и због лога

Адвокати Монтенегроерлајнза истичу у тужби да Ту Монтенегро без правног основа користи имовину стечаjне масе, с обзиром на то да jе преко ознака МА на униформе пришио своjа обиљежjа. Идејни творац спорних униформи је креатор Борис Ћалић.

МА је прошле године тужио нову авио-компаниjу због неовлашћеног представљања и стављања у промет лога коjи jе истовјетан или сличан орлу коjи jе користио МА, чиме jе повриjeђен регистровани жиг компаниjе.

Тужбом се тражило да Ту Монтенегро одмах и без одлагања престане са коришћењем лога.

Тужилац захтијева да тужени надокнади износ који ће бити прецизиран након израде налаза вјештака економско-финансијске струке.

У одговору на тужбу, заступници компаније Ту Монтенегро наводе да је тужба непотпуна и у потпуности неоснована.

– Тужилац је непрецизан приликом описивања чињеничног стања. Наиме тужилац у садржају тужбе наводи да је "извјестан" број запослених засновао однос у компанији Ту Монтенегро без прецизирања броја, а камоли личних података тих лица. Наиме, тужени током цјелокупног пословања није прибавио униформу од тужиоца нити их "задужио", нити је то могао да уради – наводи се у одговору.

Из нове авио-компаније истичу да су униформе могли да задуже једино запослени за вријеме трајања радног односа код тужиоца.

– Уколико су одредбе правилника о службеним униформама на које се позива тужилац тачно цитиране, онда службено одијело припада запосленом у том друштву и запослени у случају престанка радног односа може задржати одијело или дјелове истог, под условом плаћања накнаде сразмјерно набавној цијени и времена коришћења – поручују заступници ТУ Монтенегро.

Наредно рочиште одржаће се 22. марта у 11.30 часова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:53