Европа сад / -Влада ЦГ
08/02/2022 u 16:31 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дио посланика због "Европе сад" тражи репрограм на 20 година

Повећање зарада ће изазвати и наjвише проблема због неликвидности већине предузећа и готово сигурне немогућности да се увећане нето зараде редовно исплаћуjу, наводи се у појашњењу измјена

Три посланице из редова ДФ-а, СНП-а и ПзП-а поднијеле су Скупштини предлог измјена и допуна Закона о репрограму пореских потраживања којим траже да се пореским дужницима омогући репрограм пореских потраживања на 240 мјесеци, односно 20 година, као и да се укине обавеза једнократне уплате од 10 одсто укупног пореског потраживања. Према садашњем законском рјешењу, репрограм пореског потраживања предвиђен је да се плаћа на 60 мјесечних рата, односно пет година, уз обавезу једнократне уплате од 10 одсто укупног дуга и отпис камате и трошкова поступка у вези са потраживањем.

– Jавне установе и привредна друштва чиjи су оснивачи локалне самоуправе изражаваjу забринутост за наставак редовног пословања због околности насталих усваjањем закона из пакета реформи "Европа сад", не доводећи у питање нужност реформи, посебно због бенефита за наjвећи броj запослених. Друштва коjа обављаjу наjвећи дио jавних послова имаjу и наjвећи броj запослених са минималним зарадама. Повећање зарада ће изазвати и наjвише проблема због неликвидности већине предузећа и готово сигурне немогућности да се увећане нето зараде редовно исплаћуjу. Наслиjеђена пракса измиривања пореских обавеза од стране jавних установа jе у jедном тренутку накратко прекинута увођењем програма репрограма пореских потраживања, али jе економска криза изазвана пандемиjом драстично смањила локалне приходе и практично онемогућила локалне институциjе да наставе са редовним измиривањем заосталих и текућих обавеза. Смањени приходи локалним управама изазвани овим сетом закона утицали су да одређен броj општинских предузећа дугуjе по неколико мjесечних зарада. У овом смислу ће доћи до изазивања неjеднакости међу запосленима, jер ће неки прве плате по новом, за њих повољниjем обрачуну, примити тек у jулу 2022. године – наводи се у образложењу предлога који су поднијеле Јелена Божовић, Милосава Пауновић и Јованка Богавац.

Јавни позив до 20. априла

Према Закону о репрограму, јавни позив за репрограм пореског потраживања орган државне управе надлежан за послове финансиjа обjављуjе до 20. априла 2022. године. Jавним позивом одређуjе се рок за подношење захтjева за репрограм пореског потраживања коjи не може бити краћи од 45 дана од дана обjављивања jавног позива.

– Порески дужник коjем jе дониjето рjешење о одобрењу репрограма пореских потраживања, дужан jе да: – изврши jеднократну уплату од 10 одсто од укупног износа пореског потраживања утврђеног рjешењем о репрограму пореског потраживања у року од 10 дана од дана доношења рjешења, редовно плаћа мjесечне рате у складу са рjешењем о репрограму, у периоду за коjи jе закључен репрограм пореског потраживања редовно измируjе текуће обавезе у складу са законом. За вриjеме плаћања мjесечних рата не обрачунава се камата на пореско потраживање обухваћено репрограмом пореског потраживања – пише у закону.

Како су казале, постоjећи закон о репрограму пореског потраживања предвиђа кратке рокове и високе мjесечне рате и у великоj мjери отежава предузећима да очуваjу ликвидност и редовно измируjу обавезе према држави, како оне коjе су наслиjеђене и коjе су обухваћене репрограмом, тако и оне коjе настаjу свакодневно.

– Из ових разлога измjене члана 4. Закона о репрограму пореског потраживања су неопходне, како би се укинуо проценат jеднократне уплате пореског дуга и како би се продужио рок за плаћање истог до 240 мjесечних рата у зависности од висине дуговања и величине предузећа – појасниле су оне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:14