Криптовалуте ће ускоро бити регулисане законом / -SHUTTESTOCK
17/05/2022 u 08:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директорат за криптовалуте и блокчејн законом ће регулисати трговину на криптоберзи

Jасно jе да оваj вид рада постоjи и да се законским оквиром мораjу понудити правила у складу са коjима ће особе коjе желе да учествуjу у раду тржишта бити препознате законом и чиjа ће зарађена средства представљати легалне новчане токове, поручили су из Директората

Квалитетан и свеобухватан законски оквир, коjи ће се ослањати на релевантне домаће и међународне акте, представља главно средство креирања узорног амбиjента за учешће у раду тржишта криптовалута, поручили су из Директората за криптовалуте и блокчејн.

– Тим експерата коjи ради на закону има велико искуство у овоj сфери и извjесно jе да се кроз дистинкциjу легалног од илегалног функционисања на тржишту посљедично спречаваjу преваре. Jедан од главних разлога за неопходност регулисања овог подручjа jе управо одсуство увида у тачан броj људи коjи привређуjе посредством рада на тржишту криптовалута. Jасно jе да оваj вид рада постоjи и да се законским оквиром мораjу понудити правила у складу са коjима ће особе коjе желе да учествуjу у раду тржишта бити препозната законом и чиjа ће, у складу са законом, зарађена средства представљати легалне новчане токове – навели су из Директората.

Из Директората су саопштили да је први корак креирање законодавног оквира.

– Он представља темељ, на основу коjег ће се сваки сегмент функционисања тржишта криптовалута конкретниjе дефинисати подзаконским актима. База података корисника ће извjесно постоjати, посредством лиценцирања коjе ће бити неминовно за сва лица коjа буду учесници на тржишту криптовалута. На таj начин направићемо jасан механизам борбе против свих коjи претендуjу на то да на илегалне начине створе профит. Децентрализациjа коjа карактерише ово тржиште гарантуjе вjечне записе свих извршених трансакциjа између корисника – казали су из овог директората.

Упозоравали на неодрживост недавно угашене апликације

Последњих дана у Црној Гори актуелно је гашење апликације "Cheil worldwide" односно "Grapefruit media" због којег је више хиљада грађана остало без уложеног новца.

Из Директората су и раније упозоравали да се грађани не упуштају у овакве подухвате, јер апликациjе коjе су узеле маха у претходним мjесецима и у Црноj Гори функционишу по принципу пирамидалних шема, гдjе зарада сваког поjединца зависи од броjа корисника коjе он сам убаци у пирамидалну шему.

– Такав систем зараде jе неодржив и стога апелуjемо на грађане да буду врло обазриви када улажу своj новац, jер правно неће бити заштићени уколико изгубе новчана средства – наводе из Директората.


Према наводима новооснованог Директората, регулациjа jе неопходна управо да не били могући сценариjи настали кроз преваре попут "One coina" и "Quadrige", које су претходних година потресле тржиште криптовалута на свјетском нивоу.

– Када имате закон, имате и лиценцирање квалификованих лица коjа имаjу намjеру да направе берзу, уз адекватну контролу. Пирамидалне шеме суштински немаjу везе са криптовалутама, а истовремено доприносе негативноj перцепциjи у вези са тржиштем криптовалута – наводе из Директората за блокчејн.

Посебно jе, како истичу, важно бити опрезан.

– Jедан од главних циљева Директората за блокчеjн и криптовалуте Министарства финансиjа jе управо едукациjа грађана на коjоj се намjерава активниjе радити. У фокусу ће нам примарно бити едукациjа коjом би се грађани научили безбjедном начину чувања криптовалута. Други сегмент биће усмjерен на упознавање са самим начином функционисања берзи, а трећи вид едукациjе на упознавање са технологиjом коjа стоjи иза криптовалута. Важно jе ослањати се на праве изворе до релевантних података. Кад год се сусретнете са апликациjама или организациjама коjе вам нуде "сигурну зараду", знаjте да тако нешто не постоjи и наша препорука jе да се не упуштате у такве проjекте, без провjере и едукациjе, уколико нисте спремни на потенциjални губитак уложених средстава – закључују из Директората.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:06