Радници шест предузећа добиће отпремнине / -IVAN PETROVIC-IPE
27/05/2021 u 20:03 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

До краја године отпремнине за 680 пензионера из шест предузећа

Сви детаљи у вези са висином отпремнине и датумима исплате отпремнина биће дефинисани кроз закон, рекао је представник пензионера Слобо Трипковић и додао да очекује да ће се током јула или најкасније септембра дефинисати сви детаљи закона

Посланици владајуће коалиције, заједно са Владом, до краја године припремиће и усвојити закон којим ће се пензионерима предузећа у металском сектору исплатити отпремнине, казао је током скупштинског засиједања шеф посланичког клуба Демократског фронта Славен Радуновић. Информацију да ће се закон усвојити до краја године потврдио је и члану преговарачког тима пензионера, Слобу Трипковићу.

Трипковић је за „Дан” саопштио да су недавно на састанку са владајућом коалицијом и представницима министарстава финансија и економског развоја договорили да ће пензионерима металског комплекса, у који спада шест предузећа – Комбинат алуминијума, Прерада, Ковачница, Металац, ФЕП Плужине и Рудници боксита – исплатити отпремнине.

– Званична информација о исплати отпремнина изречена је у Скупштини од стране шефа посланичког клуба ДФ-а. Захвални смо што су заједно са Владом ушли у ову причу и дали чврста обећања да ће исплатити отпремнине. Задовољни смо најавом Радуновића, знамо да је то став владајуће већине и Владе – рекао је Трипковић за "Дан".

Он је истакао да у шест предузећа металског комплекса има 680 пензионера, од чега 450 у КАП-у, Преради и Ковачници.

Навео је да очекује да ће се током јула или најкасније септембра договорити сви детаљи у вези са законом, те да очекује да чланови преговарачког тима у име пензионера буду присутни приликом договора око детаља закона.

На претходном састанку са посланицима и представницима ресорних министарстава није прецизиран износ отпремнина, нити колико је новца укупно потребно за отпремнине 680 пензионера.

– Сви детаљи у вези са висином отпремнине и датумима исплате отпремнина биће дефинисани кроз закон – рекао је Трипковић.

Законом из 2015. године била је предвиђена исплата отпремнина за 414 пензионера КАП-а, за шта је требало 5,45 милиона еура. Тај закон, међутим, никад није спровела претходна Влада. У међувремену је Уставни суд закон прогласио неуставним, јер је, како су навели, био дискриминаторски.

– Лекс специјалис за пензионере КАП-а оборио је Уставни суд јер се није односио на цијели металски комплекс, већ само на дио металског комплекса. Послије тога пензионери су формирали нови преговарачки тим у којем су Миодраг Станишић, Радивоје Кнежевић, Жељко Пајовић и ја – казао је Трипковић.

У свих шест предузећа металског сектора уведен је стечај и за свих шест је пронађен купац имовине, с тим што сада не раде сва предузећа. КАП и Руднике боксита је купио Унипром, чији је власник Веселин Пејовић, Металац је купио чешки Термохем, Ковачницу Миодраг Дака Давидовић, Прераду Политропус Алтернатив, а ФЕП Плужине бизнисмен из Никшића Бранко Мићковић.

Највише радника у вријеме увођења стечаја било је у КАП-у, око хиљаду, и када је уведен стечај 2013. године у пензију је отишло преко 400 радника.

Они су одмах почели да траже отпремнине, јер су радници који су у годинама прије стечаја одлазили у пензију увијек добијали отпремнине. Став Владе је, међутим, био да ко иде у пензију не може да добије отпремнину, већ да право на отпремнину имају само радници који су имали уговор за стално прије увођења стечаја. То право радници које је ангажовао Унипром кроз уговор о пословно-техничкој сарадњи са стечајном управом КАП-а и даље имају и имаће га све док се не закључи стечај у Комбинату.

Пензионери су, дакле, од половине 2013. године протестовали тражећи отпремнине и 2015. године је тадашња опозиција, која је лани преузела власт, заједно са СДП-ом изгласала Закон о исплати отпремнина за пензионере КАП-а.

Чак је и у буџету било предвиђено пет милиона за исплату отпремнина, међутим, владе Мила Ђукановића и Душка Марковића нијесу хтјеле да спроведу закон и исплате отпремнине пензионерима КАП-а.

Д.М.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:29