/ PODGORICA 2023, PODGORICA, POSTA CRNE GORE-LAZAR RUZIC
20/07/2023 u 17:03 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dobit Pošte pala za preko pola miliona eura

U prošloj godini prihodi Pošte uvećani su za milion i po, dok je dobit u poslovanju pala za 560 hiljada eura. Finansijske iskaze je potpisao novi direktor Josip Đurašković, 15 dana nakon što je stupio na tu funkciju

Pošta Crne Gore je imala 12 puta manju neto dobit u 2022. godini u odnosu na godinu ranije, pokazuju finansijski iskazi državnog preduzeća, koji su sa zakašnjenjem od tri mjeseca dostavljeni Upravi prihoda i carina (UPC). Iako su imali prihode od 18 miliona eura, što je za milion i po više nego u 2021. godini, jedva su izvukli profit od samo 47,7 hiljada eura. Godinu ranije dobit je bila 609,6 hiljada eura, što je 12 puta više nego 2022. godine, pa je ukupan profit državnog preduzeća smanjen za oko 560 hiljada eura.

Troškovi poslovanja iznosili su šest miliona, što je 1,1 milion više nego 2021. godine, dok su troškovi zarada bili 11,1 milion, što je za 200 hiljada više nego u uporednom periodu.

Revizor tvrdi da je samo trećina imovine u vlasništvu firme
 

U izvještaju revizora iz 2021. godine navedeno je da dvije trećine nepokretnosti koje je Pošta Crne Gore u finansijskim iskazima prikazala kao svojinu tog preduzeća zapravo su u svojini države Crne Gore. To je utvrdio nezavisni revizor MV konsalt u revizorskom izvještaju Pošte za 2021. godinu, koji je dao uzdržano mišljenje na finansijske iskaze društva za 2021. godinu.

– Od ukupnih nepokretnosti evidentiranih u poslovnim knjigama društva samo je 33 odsto u svojini društva – konstatovao je revizor prilikom davanja uzdržanog mišljenja na finansijske iskaze za 2021. godinu.

Iz Pošte su u vezi sa ovim navodima ranije kazali da su sagledavajući primjedbe revizora utvrdili da je restrukturiranjem Pošte Crne Gore 2011. godine Vlada unijela u društvo kapital vrijednosti od 35.331.033 eura.

– Nakon toga, u prethodnoj deceniji je u katastru nepokretnosti došlo do promjene nosioca prava svojine nad određenim nepokretnostima, sa privrednog društva na Državu Crnu Goru. Na bazi ovog utvrđenja, Pošta Crne Gore je preduzela aktivnosti i obratila se resornom nadležnom Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvu finansija i Upravi za katastar i državnu imovinu, ali i neposredno Vladi Crne Gore, kao svom osnivaču, zahtjevom da se u katastarskom operatu izvrši ispravka ovakvog postupanja, budući da je ovdje apsolutno riječ o imovini Društva koju je država unijela kao kapital Društva prilikom njegovog osnivanja, a ne o državnoj imovini – saopštili su iz Pošte.

.

Stalna imovina Pošte procijenjena je na 32,2 miliona eura, što je za preko milion više u odnosu na 2021. godinu. Upravo je imovina Pošte bila glavni problem zbog kojeg nije usvojen revizorski izvještaj za 2021. godinu. Nezavisni revizor je u izvještaju za 2021. godinu utvrdio da je imovina Pošte vrijedna 19 miliona eura, zapravo svojina države Crne Gore, zbog čega Vlada lani nije usvojila izvještaj o radu Pošte za 2021. godinu. To je ujedno i glavni razlog zbog čega Pošta nije dostavila UPC finansijske iskaze do 31. marta, već je tražila odlaganje roka. Izvještaj o radu za 2021. i 2022. godinu još nije bio na Vladi.

image
-FOTO: POšTA CRNE GORE NOVI IZVRšNI DIREKTOR

Od 32,2 miliona stalne imovine na zemljište i objekte odnosi se 28,6 miliona, pokazuju finansijski iskazi koji su 30. juna dostavljeni UPC-u. Finansijske iskaze je potpisao novi izvršni direktor Josip Đurašković, koji je stupio na dužnost polovinom juna. Dakle, finansijske iskaze je potpisao samo mjesec dana nakon što je zamijenio partijskog kolegu Dragana Tufegdžića. Mjesec prije toga je došao na poziciju savjetnika Tufegdžića. Đurašković je prošlog ljeta smijenjen sa pozicije izvršnog direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, jer je, prema navodima članova upravnog odbora te kompanije, zapošljavao žene funkcionera Demokrata i zloupotrebljavao službeni položaj.

Obrtna sredstva su bila 12,4 miliona, a kratkoročna potraživanja 3,63 miliona. U odnosu na 2021. godinu kratkoročna potraživanja su smanjena za blizu 600 hiljada.

Gotovina na računima je na kraju 2022. godine iznosila 8,54 miliona, što je za blizu pola miliona više nego na kraju 2021.

Aktiva i pasiva društva su bile 44,8 miliona, dok je osnovni kapital bio 35,3 miliona eura.

Neraspoređena dobit na kraju godine iznosila je 3,3 miliona eura.

U prošloj godini su uvećana krakoročna i dugoročna rezervisanja i obaveze za preko milion eura. Kratkoročna rezervisanja i obaveze iznosili su 3,79 miliona, a dugoročna 1,1 milion eura. Godinu ranije kratkoročna rezervisanja i obaveze bili su 2,88 miliona, a dugoročna 978,5 hiljada eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:50