Бурић био на челу тужилаштва у вријеме контроле препорука / IVAN PETROVIC IPE
22/03/2022 u 12:50 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Док цијене нафтних деривата достижу рекордне нивое, тужилаштво троши гориво без лимита

ДРИ је половином прошле године тражила од тужилаштва да набавку горива врше у складу са лимитима утврђеним интерним правилом. У јуче објављеном извјештају наведено је да тужилаштво није извршило измјене акта, као и да се не поштују лимити за потрошњу горива

Тужилаштво је од укупно 38 издатих препорука Државне ревизорске институције (ДРИ) половином прошле године реализовало само 11, дјелимично реализовало двије, док је осам у фази реализације. Двије препоруке нијесу реализоване, док се за 15 препорука ревизори нијесу могли увјерити у статус реализације. ДРИ је ревизију тужилаштва, на чијем челу је до скоро био као вршилац дужности Дражен Бурић, урадила половином јула 2021. године, док је тужилаштво извјештај о реализацији препорука доставило крајем јануара ове године. Бурић је вршилац дужности био од јуна 2021. године до скоро, односно био је на челу установе у вријеме када је требало реализовати препоруке ДРИ. Према оцјени тужилаштва, они су реализовали 27 препорука, док је 11 у фази реализације. Према оцјени државних ревизора, стање је било драстично другачије.

– Имаjући у виду да постоjи велико одступање између статуса препорука коjи jе одредио субjекат ревизиjе и оцjене државног ревизора (19 препорука), као и већи броj препорука за коjе државни ревизор "ниjе могао утврдити статус препоруке", потребно jе, у складу са смjерницама за израду, праћење и контролу препорука ДРИ, спровести теренску контролу од стране државних ревизора у циљу утврђивања статуса препорука. Потребно је да државни ревизори изврше додатну контролу за препоруке код коjих постоjи одступање између статуса препорука коjи jе одредио субjекат ревизиjе и оцjене државног ревизора, као и препорука за коjе се ниjе могао утврдити статус, сачине записник и извиjесте надлежни колегиjум, у року од 100 дана – пише у налазу који потписује члан Сената Никола Н. Ковачевић.

Ревизори су утврдили да тужилаштво није реализовало препоруку која се односи на набавку горива. ДРИ је препоручила да набавку горива врше у складу са лимитима утврђеним интерним правилом за потрошњу горива.

– Увидом у достављену документациjу утврђено jе да субjект ревизиjе ниjе извршио измjене интерног акта о утврђивању лимита за потрошњу горива сходно одлуци о измjени лимита за потрошњу горива. Такође, утврђено jе да се не поштуjу лимити коjи се односе на потрошњу горива – пише у јуче објављеном налазу.

Није испуњена ни препорука да се канцеларијско пословање усклади са упутством о начину вршења канцеларијског пословања.

– Утврђено је да субjект ревизиjе ниjе вршио исправке података у евиденциjама, путем коректора, што jе установљено приликом раниjег вршења ревизиjе. Исправка погрешно уписаних података у рубрикама вршила се повлачењем линиjе преко погрешно униjетог текста, ипак након овако извршене исправке службеник коjи води евиденциjе ниjе своjим потписом овjерио исправку, нити уписао датум исправке, што jе дефинисано чланом 53 упутства о начину вршења канцелариjског пословања. Такође, субjект ревизиjе на основу достављене документациjе ниjе доказао да ли су и на коjи начин закључене архивске књиге. На основу наведеног дата препорука, ниjе реализована – поручили су ревизори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 17:12