Са једног од неколико неуспјешних састанака владајуће коалиције / -SRDJAN BOLJEVIC
27/10/2021 u 13:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Док владајућа коалиција не договори фотеље, цијене горива неће падати

Партије из власти су раније најавиле да ће подржати смањење акциза када то дође на дневни ред Скупштине, која практично не ради неколико мјесеци. Док је Скупштина у блокади, цијене расту, а буџети грађана су све тањи и тањи

Иако Министарство финансија и социјалног старања (МФСС) спрема предлог измјена Закона о акцизама, којим би се Влади омогућило да одмах интервенише услед значајног повећања цијена горива, шансе да се тај акт усвоји у Скупштини су минималне. Разлог је политичка ситуација, односно однос коалиционих партнера у власти који се још нијесу договорили око начина функционисања Владе, односно око фотеља. Због тога је рад Скупштине тренутно у прекиду и ниједан акт који је предложила Влада није одавно усвојен, а док се не ријеши ситуација између конституената Владе неће ни бити усвојен. ДФ, најјача партија у владајућој коалицији, јасно је ставила до знања да ће гласати само за Тужилачки савјет и Закон о попису, те да неће гласати ни за један други владин предлог.

”Док је Скупштина у блокади, цијене расту, а буџет грађана је све тањи и тањи

Тако, док цијене горива рапидно расту, политичари се мјесецима договарају око реконструкције Владе и расподјеле функција. Због тога највише трпе грађани, јер је гориво од децембра поскупило 35 центи по литру, а заједно са горивом су порасле и цијене многих намирница.

Јуче је било 14. по реду поскупљење горива и тек након тог поскупљења из МФСС-а су изашли са информацијом да спремају предлог измјена закона о акцизама. Партије из власти су раније најавиле да ће подржати смањење акциза када то дође на дневни ред Скупштине која практично не ради неколико мјесеци. Док је Скупштина у блокади, цијене расту, а буџети грађана су све тањи и тањи.

Генерални секретар Уније слободних синдиката Срђа Кековић је казао да је забринут због поскупљења горива и истакао да Влада треба хитно да реагује.

– Не само да имамо проблем са циjеном горива, већ и са циjенама робе и услуга коjе дивљаjу у последње вриjеме. Оно што jе наjгоре – имамо проблем на политичкоj сцени, гдjе имамо трвења коjа траjу дуго и не назире се краj свему томе. Уколико овакво стање потраjе, бринем и за социjални мир jер сви ми грађани, коjи чекамо конкретан искорак Владе и да се нешто деси након промjене 30. августа прошле године, имамо одређену границу стрпљења – рекао jе Кековић за РТЦГ и поручио да уколико Влада не реагује, реаговаће грађани.

– Ако Влада и Скупштина не раде своj посао како треба, онда смо сви ми грађани дужни да учинимо нешто како би их упозорили на такво понашање – истакао је Кековић.

Поводом новог поскупљења горива, поново се огласио Борис Мугоша (СД) и указао да су цијене свих врста горива од почетка рада актуелне владе порасле 35 центи по литру и само четири цента су ниже од историјског максимума из 2012. године.

Таксисти неће дизати цијене

У Синдикату такси превозника су незадовољни најновијим поскупљењем горива, али неће повећати цијене својих услуга, казао је предсједник тог удружења Борислав Павловић.

– Одржали смо ванредну сjедницу извршног одбора и размишљали смо о поскупљењу, али због сиве економиjе и ћутања институциjа, jош ниjесмо у ситуациjи да повећамо циjене, jер jе стандард грађана опао и самим тим смањио се броj корисника наших услуга – казао је Павловић РТЦГ и додао да ће се Синдиакт таксиста поново обратити Влади.

– Тражимо да Влада нађе начин да смањи акцизе или обезбиjеди субвенциjе за нас коjи смо угрожени у овим дjелатностима због поскуплења горива – рекао је Павловић и додао да су свјесни да је гориво берзанска роба.

Казао је и да без обзира на евидентно повећање циjене горива на међународном тржишту, односно елемената у обрачуну циjене горива коjи зависе од кретања циjена на међународним тржишту, 50 до 60 одсто циjене горива коjу плаћаjу грађани чине акцизе и ПДВ. То су искључиво приходи државе и њихова корекциjа зависи искључиво од воље државе.

– Због тога, све ово вриjеме се могла реализовати корекциjа тих елемената циjене како не би дошло до оволиког драстичног повећања циjене горива. Уосталом, имамо и примjер сусjедне Хрватске чиjа влада jе реаговала и ограничила раст циjена горива – навео је Мугоша.

Коментаришући наjаве Владе да ће предузети одређене мjере, указао је на то да се тек након 14. поскупљења горива од почетка рада Владе и повећања циjене преко 30 одсто, ресорно министарство сjетило да наjави измjену закона.

– Та измjена, наравно, треба прво да се предложи и утврди на Влади, коjа као што jавност свjедочи кубури са кворумом, а онда да се таj предлог измjена закона прослиjеди на доношење, односно усваjање Скупштини, коjа не засjеда због боjкота већине у већини – написао је Мугоша на свом твитер налогу.

Како је казао, посебно забрињава чињеница да поскупљење горива утиче на поскупљење броjних намирница и разне друге робе и услуга, због чега jе угрожен животни стандард значаjног броjа грађана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 04:12