Илустрација, долар / - веб
23/05/2021 u 16:41 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Долар ослабио према корпи валута

Доларов индекс, коjи показуjе кретање америчке према осталих шест наjважниjих свjетских валута, ослабио jе 0,35 одсто на 89,99 бодова, а у jедном тренутку jе заронио на наjнижи ниво у четири мjесеца

Вриjедност долара jе ове седмице према корпи валута пала, након значаjних осцилациjа, jер jе на тржишту преовладало увjерење да америчка централна банка ипак неће тако скоро миjењати смjер монетарне политике.

Доларов индекс, коjи показуjе кретање америчке према осталих шест наjважниjих свjетских валута, ослабио jе 0,35 одсто на 89,99 бодова, а у jедном тренутку jе заронио на наjнижи ниво у четири мjесеца.

Курс долара jе према jапанскоj валути склизнуо 0,4 одсто на 108,95 jена (JПY), преноси Хрпортфолио, пише Мина бизнис.

Америчка валута jе ослабила и у односу на европску, 0,3 одсто, па jе циjена еура достигла 1,2182 УСД.

Долар jе половином седмице оjачао, након обjаве записника с посљедње сjеднице америчке централне банке, Федералне резерве (Фед), коjи jе показао да неколико челника сматра да би, у случаjу даљег рапидног раста економиjе, за неко вриjеме требало отворити расправу о смањењу програма откупа државних обвезница, коjи jе покренут како би се побољшала ликвидност финансиjског система и одржале ниске каматне стопе.

То jе подржало успон долара jер то значи да би ускоро Фед могао почети да смањуjе подстицаjе коjи већ годину подржаваjу опоравак привреде од корона кризе и раст Wall Streeta.

– Заправо, то су углавном и очекивања на тржиштима. Улагачи очекуjу снажниjе сигнале током љета, а смањивање монетарних подстицаjа очекуjе се у децембру. То нам показуjе у коjем смjеру идемо и требало би да уклони дио неизвjесности с тржишта. Стога се биљежи благи раст приноса на државне обвезнице и успон курса долара – рекао jе економиста у ИНГ-у, Rob Carnell.

Ипак, краjем седмице долар jе изгубио претходне добитке, jер jе на тржишту преовладало увjерење да Фед ипак неће тако скоро миjењати смjер монетарне политике, посебно с обзиром на упозорења из банке да стање на тржишту рада jош ни издалека не оправдава промjене.

Званичници Фед-а већ дуже вриjеме поручуjу и да би инфлациjа могла убрзати, али тек привремено.

У фокусу улагача биле су и оштре осцилациjе циjена криптовалута, као што су биткоин и етхер, што jе наjвише посљедица одлуке Кине да финансиjским институциjама забрани пружање услуга повезаних с трансакциjама криптовалутама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 09:36