Трговински ланац Лидл / - фото: Принтскрин
13/02/2022 u 08:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Долазак "Лидла" у Црну Гору велика економска прилика

Да је извјестан долазак Лидла недавно су потврдили и из Владе. Процијенили су да би та компанија могла да запосли и до хиљаду радника. Спекулише се да би реномирани инвеститор из Западне Европе требало да отвори најмање пет маркета у Црној Гори

Иако је њемачки трговински ланац Лидл недавно купио парцелу некадашње фабрике Радоје Дакић у Ситy кварту, за коју је издвојио 3,73 милиона еура, још се не зна да ли ће и када званично доћи у Црну Гору. Из те компаније су саопштили РТЦГ-у да још анализирају тржиште. Долазак Лидла, сматрају аналитицари, повећао би конкуренцију и вјероватно утицао да црногорски привредници повећају плате запосленима, пише портал РТЦГ.

Из сједишта компаније, из Некарсулма у Њемачкој, нити су демантовали, нити потврдили информацију да тај трговински ланац планира да уђе на црногорско тржиште.

- Лидл стално истражује могућност ширења и анализира услове уласка и потенцијале купаца на новим тржиштима. Тренутно не можемо да коментаришемо потенцијалне циљне земље, локације продавница или датуме отварања - навели су из компаније.

Да је извјестан долазак Лидла недавно су потврдили и из Владе.

Процијенили су да би та компанија могла да запосли и до хиљаду радника. Спекулише се да би реномирани инвеститор из Западне Европе требало да отвори најмање пет маркета у Црној Гори, а то што из Њемачке још ћуте, аналитичари из Београда разумију. Тако је, кажу, било и прије четирти године када је Лидл стигао у Србију. Како каже Љубодраг Савић, економски аналитичар, више од десетак или 12 продавница је отворено у разним градовима Србије.

- И за разлику од других предузећа или трговинских ланаца, они су имали један опрезан приступ - каже Савић.

Искуство из Србије, али и осталих земаља у којима послује Лидл, каже да имају квалитетну робу и приступачне цијене. И не само то – та компанија је урадила оно што је мало којој пошло за руком – плате радника је готово удвостручила. Зато црногорски привредници, каже Савић, с разлогом брину.

- Највише су били погођени у Србији, а то ће бити и у Црној Гори ови мали продавци. Када су они дошли у Србију у једном тренутку мали продавци су се хватали за главу. Сада су се они негдје прилагодили тој чињеници и попуњавају ону тржишну рупу која је њима остала. Очекујем то и од црногорских продаваца - наводи Савић.

Сви, па и црногорски привредници ће се прилагодити ситуацији, вјерује Савић.

Тада ће задовољни бити и они, али и радници и потрошаћи. Тако је, између осталог, како показују бројна истраиживања, било и у 32 државе у којима послује овај гигант.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 05:39