Јелена Драговић / - рт 3
16/09/2021 u 14:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Драговић: У НПЦГ запослени примају по 250 и 380 еура, под хитно усвојити колективни уговор

- Ако се просјечна државна зарада упореди са платама запослених у Националним парковима Црне Горе долазимо до фрапантних чињеница - навела је она

Ако се просјечна државна зарада упореди са платама запослених у Националним парковима Црне Горе долазимо до фрапантних чињеница. У овом Јавном предузећу са 300 запослених висока стручна спрема има 380 еура нето зараду, док је нето зарада средње стручне спреме 250 еура. Нека неки маестро успије извести позитивно једну породицу мјесец дана са оволиким примањима, саопштила је предсједница синдикалне организације Националних паркова Јелена Драговић.

 - Последњих дана у јавности актуелна је тема о висини, односно просјечној заради у Црној Гори која званично износи 530 еура. Поставља се питање да ли једна четворочлана породица може да преживи мјесец дана са износом просјечне зараде, а онда одмах слиједи и одговор да не може, односно пријеко је потребан још један додатни извор прихода - навела је она.

Драговић је упитала зашто је ово предузеће заборављено од државе, па већ 11 година нема увећања плата?

- Зашто се котира као једна са већим процентом потенцијално коруптивних појединаца? Зашто се на огласе не јављају најстручнији и најкомпетентнији кадрови. Зашто се ова установа, са толико потенцијала и важности, маћехински третира како од прошлих, тако и од ове садашње Владе - пита она.

Подсјетила је да колективни уговор ЈПНПЦГ кроз који су регулисане висине зарада примјењује се још од 2011 године.

 - Релативно ново руководство синдиката ове установе је од 2016 године у сталним настојањима и притисцима према надлежнима да се потпише нови Колективни уговор кроз који би увећали ове најмање зараде у Црној Гори. Крајем 2020 .године и почетком ове обновљени су захтјеви према ресорном Министарству екологије, урбанизма и просторног планирања, насловљени на министра Митровића о усвајању предлога новог Колективног уговора са увећаним коефицијентима. Очигледно да су њима важније друге ствари од преживљавања гладних радника Националних паркова, а онда се чуде бивше и садашња Влада ЦГ и министар Митровић откуд толика корупција у овој толико значајној установи - наводи она.

Драговић је упитала шта се може очекивати од једног надзорника и његових 250 еура, који по сунцу, снијегу, киши, вјетру мора да ради у условима испод сваког људског достојанства.

 - Синдикална организација Националних паркова ЦГ ће убрзо још једном послати на усвајање последњи предлог Колективног уговора, гдје очекујемо да ће, без оправдања да нема средстава, исти бити безусловно прихваћен, јер свака друга верзија посматраће се из угла зле намјере према ЈПНПЦГ и њени радницима и у суштини главни кривац за лоше садашње и будуће стање бит ће на одговорности надлежних институција - истакла је она.

Драговић је додала да је садашње руководство синдиката је у свој својој моћи са којом је располагало, улагало све ово вријеме надљудске напоре, чак су трпјели личне репресије, притиске, мобинг, како би се побољшало материјално и социјално стање радника, а то ће чинити и у будућности без обзира на све.

 - Бивша управа на челу са Елвиром Клицом у нама је видјела непријатеља, формирали су жути “директоров” синдикат, а садашње руководство нас је до јуче гледало на исти начин и такође себи присвојило синдикат Елвира Клице. У исчекивању бољих тренутака за запослене у Националним парковима, позивам све колеге из предузећа да буду јединствени у настојањима да себи омогуће боље услове рада, јер је руководстава до сада било доста и биће нових још више, а ми радници остајемо ту једни са другима и са заједничком муком - закључила је она.

  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 11:50