/ Дракић -фото: РТЦГ
28/09/2021 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дракић: Корона појачала сиву економију и неликвидност

Подсјетила је да је претходна година била у знаку утицаја пандемије на економску активност, што је довело до пада бруто домаћег производа (БДП) од 15,3 одсто

Пандемија коронавируса утицала је на привредну активност, али и изазове у пословању који су додатно дошли до изражаја, попут сиве економије, нелојалне конкуренције и неликвидности привреде, оцијенила је предсједница Привредне коморе (ПКЦГ) Нина Дракић.

Она је у Јутарњем програму ТВЦГ подсјетила да је претходна година била у знаку утицаја пандемије на економску активност, што је довело до пада бруто домаћег производа (БДП) од 15,3 одсто.

- У овој години, на глобалном нивоу, кренула је масовна имунизација, што је омогућило попуштање епидемиолошких мјера и опоравак економије. Након пада у првом кварталу од 6,4 одсто, у другом кварталу имамо опоравак који је на нивоу од 19 процената- рекла је Дракић, наводећи да се сектор туризма најбрже опорављао.

Дракић је подсјетила да је у првој половини године, у односу на прошлу, примјетан раст броја туриста 88 одсто, односно долазака 111 одсто, преноси портал РТЦГ.

И даље је, како је навела, присутна значајна стопу незапослености, која је на крају августа била 23,3 одсто, што је 5,5 одсто више у односу на август прошле године, односно 8,5 одсто у односу на осми мјесец 2019.

Дракић је указала на значај диверзификације привредне активности и ослањање на оне сектори који могу бити отпорњи на кризу.

- Ту прије свега мислим на одрживу пољопривреду, сектор енергетике и на оне индустријске секторе у којима можемо имати предности, а то су производња од дрвета и грађевинског материјала- закључила је Дракић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:10