Dvije godine Inicijative Top Women Business Montenegr / - Inicijativa Top Women Business Montenegr
26/09/2023 u 19:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Drakić: Nije dovoljno samo promovisati žensko preduzetništvo nego i omogućiti nove mogućnosti

Inicijativa Top Women Business Montenegro (TWBM) doprinijela je snaženju crnogorske ženske poslovne zajednice

Druga godina inicijative Top Women Business Montenegro

Inicijativa Top Women Business Montenegro (TWBM) doprinijela je snaženju crnogorske ženske poslovne zajednice. Aktivnosti u cilju ekonomskog osnaživanja žena dio su procesa koji zahtijeva sistemski, horizontalan pristup i kontinuirano učešće zainteresovanih strana iz privatnog i javnog sektora, saopšteno je na konferenciji za novinare na kojoj je promovisano drugo izdanje TWBM.

Inicijativa je i ove godine okupila partnere iz privatnog i javnog sektora, kao i međunarodnih organizacija. Značaj TWBM-a ponovo su, kao institucionalni partneri, prepoznali Sekretarijat Savjeta za konkurentnost (SCC), Privredna komora Crne Gore (PKCG) i Investiciono razvojni fond (IRF), ali i NLB Banka koja je drugu godinu za redom generalni pokrovitelj inicijative.

Mr Ljiljana Burzan-Nikolić, izvršna direktorica TWBM-a i Agencije za kreativne komunikacije BI Communication koja je lansirala Inicijativu, veoma je zadovoljna što su opravdana očekivanja prošlogodišnjih partnera. Ona je kazala da se u drugu godinu realizacije TWBM-a ulazi udruženim snagama i s uvjerenjem da je projekat doprinio snaženju crnogorske ženske poslovne zajednice.

"I ove godine pripremamo analizu strukture ženskih preduzeća, kako onih koja su u vlasništvu žena, tako i onih kojima upravljaju žene. Panel-diskusija je zakazana za 26. oktobar, do kada ćemo, vjerujemo i izaći sa najnovijim analizama, kako strukture, tako i rezultata. Ženska preduzeća koja ispunjavaju kriterijume biće rangirana, a ona sa najboljim rezultatima i nagrađena na Svečanoj dodjeli TWBM Awards zakazanoj za 23. novembar. Sve analize, zaključci sa panela, korisne informacije o institucionalnom okviru i izvorima finansiranja ženskih preduzeća, te predstavljanja izvrsnih liderki biće objavljena u TWBM23 biznis časopisu koji se dijeli na upit", kazala je Burzan-Nikolić.

Ona je pozvala sve da zaprate TWBM na društvenim mrežama ili da se jave kako bi dobili informacije o aktivnostima koje su važne za crnogorski ženski biznis, ali i cjelokupnu poslovnu zajednicu.

"Mi u Privrednoj komori prepoznajemo da nije dovoljno samo promovisati žensko preduzetništvo, ako paralelno sa tim ne mobilišemo društvene snage i ne uspostavljamo nove mogućnosti", istakla je predsjednica PKCG, Nina Drakić. Ovakvi projekti su, prema njenim riječima, istovremeno i snažna poruka nosiocima javnih politika, kreditno-bankarskom sektoru, investitorima da obrate pažnju na projekte koji dolaze iz game ženskog preduzetništva i da u tome potraže svoj ekonomski interes, a istovremeno da potpomognu i onaj opšti, društveni.

Izvršna direktorica IRF-a, dr Irena Radović, kazala je da već drugu godinu zaredom IRF podržava TWBM jer afirmiše i slavi uspjehe žena u biznisu, kroz prepoznavanje rezultata najboljih preduzeća čije su vlasnice ili kojima rukovode žene, a među kojima su i klijentkinje IRF-a.

"Sva istraživanja pokazuju da veće učešće žena na pozicijama korporativnog i ekonomskog odlučivanja doprinosi rastu i većoj otpornosti ekonomija. Zato je svaki projekat koji afirmiše veće učešća žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja od izuzetne važnosti za crnogorsku ekonomiju, ali i snažna poruka i motivacija za žene koje još uvijek čekaju svoje prilike ili nijesu dovoljno osnažene da pokrenu svoj biznis", istakla je Radović.

Prema njenim riječima u IRF-u se uvijek raduju TWBM inicijativi, imajući u vidu da ovakvi i slični projekti doprinose inkluzivnosti i snaženju ekonomije kroz jednako korišćenje svih potencijala koje kao društvo posjedujemo. Tome su značajno doprinijele i inicijative Investiciono-razvojnog fonda "Ona pokreće biznis", Agendaekonomskog osnaživanja žena do programa "Women on boards".

- Ono što Women on boards osnažuje kroz program razvoja liderki za pozicije korporativnog odlučivanja u Crnoj Gori, to Top Women Business Montenegro slavi kroz afirmaciju i nagrađivanje najboljih biznisa kojim upravljaju žene - ocijenila je Radović.

Šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, Marija Šuković je kazala da SCC razumije i promoviše ekonomsko osnaživanje žena kao ključni faktor za postizanje rodne ravnopravnosti.

"Aktivnosti u cilju ekonomskog osnaživanja žena su dio procesa koji zahtijeva sistemski, horizontalan pristup i kontinuirano učešće zainteresovanih strana iz privatnog i javnog sektora", rekla je ona. Šuković je dodala da SCC prepoznaje značaj TWBM koji se ogleda u postavljanju relevantnih kriterijuma za vrednovanje ženskog preduzetništva, afirmaciji najboljih preduzetnica i pružanju potrebnih statističkih podataka za oblikovanje podsticajnih politika koje podržavaju žensko preduzetništvo.

"Ovaj projekat je prilika za nas iz NLB Banke da doprinesemo regionu u kojem poslujemo i cjelokupnom našem društvu stavljajući u fokus žensko preduzetništvo", istakla je ekspertkinja za strateški marketing i komunikacije u NLB Banci, Jelena Vujović.

Prema njenim riječima, NLB Banka podržava žensko preduzetništvo kroz posebnu kreditnu liniju koja je namijenjena ženama, dok im sa druge strane daje priliku za sticanje i unapređenje znanja i vještina koje će ih ohrabriti da krenu na put preduzetništva. "Sve projekte, inicijative i ideje koje imaju isti cilj i žele da na ovaj način daju podršku ženama u biznisu mi vidimo kao svoje partnere. Sigurna sam da ćemo i ovog puta, kroz TWBM projakat pokazati šta sve žene mogu", zaključila je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 20:42