Зграда РТЦГ-а / RTCG.ME
07/02/2022 u 09:36 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДРИ ће провјерити пословање РТЦГ

ДРИ је уважила захтјев НВО сектора и провјериће пословање РТЦГ, као и захтјев Скупштине за ревизију Министарства просвјете, културе, науке и спорта, казао је Радуловић

Државна ревизорска институција (ДРИ) ће у овој години урадити ревизију финансијских извјештаја Радио-телевизије Црне Горе и Министарства просвјете, науке, културе и спорта на основу предлога невладиних организација и скупштинског Одбора за економију, казао је за "Дан" члан Сената врховне ревизије Бранислав Радуловић.

– Сенат ДРИ са посебном пажњом, у поступку годишњег планирања и избора субjеката ревизиjе, разматра предлоге и инициjативе Скупштине и њених одбора, као и инициjативе цивилног друштва и других субjеката. Тако смо и овог пута уважили предлог Одбора за економиjу и уврстили, код избора финансиjских ревизиjа Министарство просвjете, науке, културе и медиjа, а када су у питању ревизиjе успjеха уважен jе предлог Одбора за родну равноправност и већ су започете припремне активности за вршење ревизиjе коjа се односи на успjешност спровођења политике родне равноправности у Црноj Гори, коjа ће обухватити и питање родно одговорног буџетирања. Када су у питању инициjативе цивилног друштва и других субjеката, уважен jе предлог да се у 2022. години спроведе ревизиjа годишњег финансиjског извjештаjа JП Радио-телевизиjе Црне Горе – прецизирао је Радуловић.

image

Радуловић

Дан

Он је казао да је ДРИ у финалној фази када је у питању завршетак рада на ревизиjи успjеха коjа се односи на ефикасност управљања средствима донациjа за сузбиjање вируса корона.

– Та ревизија ће бити врло брзо обjављена, по добиjању изjашњења субjеката ревизиjе. Такође, може се очекивати ускоро и усваjање коначног извjештаjа ревизиjе успjеха коjа се односи на ефикасност коришћења субвенциjа за производњу и пружање услуга у пољопривреди из средстава државног буџета – агробуџет. Када jе у питању ревизиjа коjа се односи на ефикасност управљања системом отпадних вода, она jе врло сложена, обухвата већи броj субjеката и стога ће захтиjевати нешто дужи период ревизорског рада, али засигурно ће се и ова ревизиjа наћи у извjештаjу ДРИ за 2022. годину – поручио је Радуловић.

Скромна знања у вези са родно одговорним буџетирањем

Укупна знања у вези са родно одговорним буџетирањем и контролом располагања средстава опредиjељених по том основу генерално су скромна и у том погледу неопходна jе синергиjа више институциjа, како би сви подигли ниво наших капацитета да одговоримо захтjевима из наших надлежности, рекао је Радуловић.

– Стога ће у организациjи ДРИ 15. марта бити одржан заjеднички састанак представника скупштинског Одбора за родну равноправност, Женског клуба Скупштине Црне Горе, академске заjеднице и Весминстерске фондациjе на ову тему. Уз помоћ Савjета Секретариjата за конкурентост састанку ће присуствовати и међународни експерт за ову област Мариjа Ристеска, па ће то бити добра прилика да се државни ревизори и остали учесници упознаjу са овом врло актуелном и за нас у ДРИ врло захтjевном темом – најавио је Радуловић.

По питању реализације препорука, казао је да поступак унапређења праћења и контроле реализациjе препорука предвиђа да се у току ове године изради, тестира и успостави електронски регистар, коjи ће видно унаприjедити процес праћења и контроле реализациjе издатих препорука ДРИ.

– ДРИ jе већ почела са обjављивањем стандардизованих извjештаjа на саjту ДРИ, коjи су практични за коришћење не само од стране субjеката ревизиjе већ и за медиjе и ширу jавност – рекао је он.

Тренутно се, како је казао, спроводи контролна ревизиjа реализациjе препорука издатих у ревизиjи коjа се односи на успjешност спровођења политике заштите животне средине – заштита од шумских пожара. Такође, како је навео, врло брзо обjавиће и извjештаj о реализациjи препорука у вези са ревизиjом успjеха коjа се односила на ефикасност рада државних органа у диjелу контроле квалитета ваздуха.

Истакао је да је улога парламента и надлежних одбора изузетно важна, те да је између Скупштине и ДРИ усаглашен акциони план коjи, између осталог, треба да повећа броj контролних саслушања оних субjеката коjи од стране ДРИ добиjу негативно мишљење или не спроводе препоруке.

– Сходно томе већ смо са одбором надлежним за туризам, пољопривреду, екологиjу и просторно прланирање, приликом њихове посjете ДРИ, договорили да се поводом ревизиjе заштите ваздуха у другом кварталу ове године планира посебна сjедница одбора на коjоj би се обавило контролно саслушање више државних органа – закључио је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:44