CInMED dobio ozitivno mišljenje DRI / - CINMED
12/09/2023 u 13:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI dala pozitivno mišljenje na finansijsko poslovanje CInMED-a

Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj Instituta za 2022. godinu sastavljen i predstavljen na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja, navodi se u saopštenju

Tekstovi objavljeni u medijima sačinjeni na osnovu sažetka izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) ne odaju pravu sliku poslovanja Instituta i dovode javnost u zabludu. Institut za ljekove i medicinska sredstva poziva medije i javnost da realno i u cjelosti sagledaju izvještaj DRI. Izvlačenje iz konteksta pojedinosti iz izvještaja ne doprinosi respektabilnosti i ugledu kako medija, tako i institucija od vitalnog značaja za zdravstveni sistem Crne Gore, navodi se u saopštenju CInMED-a.

- DRI je dala pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju Instituta za prošlu godinu. Mišljenje DRI nikako ne bi moglo biti pozitivno da je u poslovanju Instituta bilo zloupotreba ili nezakonitog postupanja. Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj Instituta za 2022. godinu sastavljen i predstavljen na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja. Navedeno pozitivno mišljenje znači da je ukupno finansijsko poslovanje Instituta obavljano u skladu sa važećim zakonima, te da DRI nije imala ni jednu preporuku, odnosno uočenu nepravilnost. Uvidom u Izvještaj vidi se da je DRI Institutu samo skrenuo pažnju u jednom izolovanom slučaju prodaje rashodovanog, nefunkcionalnog automobila, kojom prilikom su sredstva od prodaje, namijenjena za humanitarne svrhe, uplaćena na račun Sindikata Instituta umjesto prvo na račun Instituta, a zatim sa tog računa na račun Sindikata - ističe se u saopštenju.

Kada je u pitanju pravilnost poslovanja Instituta, DRI je dala uslovno mišljenje, što znači da su u pitanju preporuke tehničke prirode, odnosno manje nepravilnosti, za čije je korigovanje dat rok od 6 mjeseci, na čemu Institut intenzivno radi.

Primjera radi, Institut je zaključio ukupno tri ugovora o djelu, a preporuka DRI glasila je da je potrebno zaključiti drugu formu ugovora, što je već i korigovano i implementirano.

Naročito bismo istakli da nijesu na mjestu navodi koje se odnose na efikasnost rada Instituta, odnosno pogrešna interpretacija kada je u pitanju naša najvažnija nadležnost – odobravanje ljekova. Institut je za nepune dvije godine od promjene upravljačke strukture i izvršenih organizacionih promjena uspio da za minimum pet puta ubrza rješavanje zatečenih zahtjeva klijenata i pozicionira se kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu kao izuzetno profesionalna i respektabilna institucija. Stoga zaslužujemo objektivan i fer pristup prilikom izvještavanja o našem radu.

Kako slika govori više od hiljadu riječi, u nastavku je grafički prikaz poslovanja Instituta od njegovog osnivanja do danas, na kom se jasno vidi napredak u rješavanju zahtjeva u prethodne dvije godine.

Ističemo da Institut po prvi put od svog osnivanja 2009. godine obavlja sve svoje zakonske nadležnosti u zakonom propisanim rokovima! Institut je postigao rekordne rezultate na zadovljstvo građana, naših klijenata i drugih aktera u zdravstvenom sistemu i može da služi kao primjer preporoda jedne institucije. Naše efikasno poslovanje dovelo je do višemilionskih ušteda budžetskih sredstava opredjeljenih za zdravstvo.

Eksperti Instituta, kako u pogledu svog obrazovanja, tako i iskustva i znanja, mogu da pariraju svojim kolegama iz Evropske unije u procjeni kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekova i medicinskih sredstava, te javnost apsolutno može imati povjerenje u kvalitet našeg rada i poslovanja. Upravo i analiza koeficijenata zaposlenih u Institutu govori u prilog tome, s obzirom na to da se data preporuka odnosi samo na pojedina radna mjesta na koja su raspoređena lica sa srednjom stručnom spremom, a koja po mišljenju DRI zahtijevaju neznatno usaglašavanje sa koeficijentima utvrđenim za državne službenike. Napominjemo da je Institut nezavisan regulatorni organ koji se u potpunosti finansira od svog rada i nema apsolutno nikakve prihode iz budžeta Crne Gore, te je izuzet od primjene propisa koji se odnose na državne službenike i namještenike. U pogledu svih aspekata svoga poslovanja poštujemo zakonska ograničenja i pridržavamo se u cjelosti preporuka i mišljenja datog od strane resornog Ministarstva finansija koje je blagovremeno dostavljeno DRI u postupku revizije.

Institut je preduzeo sve aktivnosti na korekciji manjih nepravilnosti u poslovanju, te se izuzetno ponosimo što u moru negativnih mišljenja DRI naše poslovanje ocjenjuje pozitivno.

Molimo medije da uvaže značaj Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, kao institucije od krucijalne važnosti ne samo za naš zdravstveni sistem, već i za usaglašavanje ove oblasti zdravstva u postupku pristupanja Evropskoj uniji. Institut je, kao i do sada, otvoren prema javnosti i medijima za sve teme od interesa za javno zdravlje i njegovo poslovanje.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 17:51