Дамјановић и Радуловић / IVAN PETROVIC IPE
20/10/2021 u 12:32 h
Draško Milačić, Vladimir OtaševićDraško Milačić, Vladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДРИ: Нисмо тражили од Управе ЦРПС да обрише податке из регистра

У извјештају ДРИ нема препоруке којом је тражено брисање података из ЦРПС-а, рекао је Радуловић, док су из Управе прихода и царина након јучерашњег текста у "Дану" најавили да ће вратити податке који су обрисани и омогућити јавности увид у све јавне податке из регистра

Државна ревизорска институција (ДРИ) није дала препоруку Управи прихода и царина (УПЦ) и Централном регистру привредних субјеката да обришу податке из регистра који се односе на промјене власника, казао је за "Дан" члан Сената ДРИ Бранислав Радуловић. Он је руководио ревизијом успјеха "Ефикасност управљања једниственим регистром привредних субјеката – ЦРПС", објављеном средином марта, у којој, како је навео, нема препоруке која се односи на брисање података из регистра, односно којом се препоручује брисање података.

"Дан" је јуче објавио да је Управа прихода и царина са сајта ЦРПС уклонила базу која се односила на промјене власништва у фирмама од њиховог оснивања, па је јавности доступна само последња промјена у црногорским друштвима. Из УПЦ су нам у понедјељак казали да су, како би избjегли ситуациjу да се jавност поузда у податке коjи су некомплетни, а врло често и нетачни, на састанку са ДРИ договорили "да се архивски подаци за неки период учине неодоступни jавности (осим они коjи су тренутно важећи) па jе таj корак и дио испуњавања препорука коjе су дате од стране Државне ревизорске институциjе".

– На бази спроведене ревизије и утврђеног чињеничног стања надлежни колегијум је на сједници, одржаној 18. марта 2021. године, усвојио коначни извјештај о ревизији успјеха "Ефикасност управљања јединственим регистром привредних субјеката – ЦРПС" у којем нема препоруке која се односи на брисање података из ЦРПС-а. Ова ревизија је показала да управљање ЦРПС-ом није у довољној мјери ефикасно, да јединствена информациона база података ЦРПС-а не обезбјеђује потпуне и квалитетне податке о привредним субјектима, те да није обезбијеђен адекватан оквир који се односи на обухват и потпуност базе података – рекао је Радуловић.

Истакао је да очекује да се препоруке из ревизије реализују, посебно јер је програм унапређења рада ЦРПС-а предвиђен и као дио програмске активности Савјета за конкуретност.

Ћаловић Марковић: Цензура на коју се није усудила ни претходна власт

Одлука Управе прихода и царина да онемогући jавности увид у податке о претходним власницима компаниjа скандалозна је и представља огромну препреку у борби против корупциjе, оцијенила је за "Дан" извршна директорица МАНС-а Вања Ћаловић Марковић.

– Умjесто да та институциjа, на челу са новим кадровима, омогући грађанима и новинарима да имаjу много више података него раниjе, на дjелу jе незапамћена цензура на коjу се ниjе усудила ни претходна власт. Образложење да jе то урађено по препоруци ДРИ, jер међу подацима има и грешака, потпуно је бесмислено, jер би онда све информациjе из свих регистара могле заувиjек остати скривене од jавности, под претпоставком да у њима има пропуста – изјавила је Ћаловић Марковић.

Она сматра да овакво поступање УПЦ представља огроман корак уназад када jе у питању борба против корупциjе и корист од тога могу имати само она лица коjа нешто криjу од jавности.

– Због цензурисања података, на примjер, jавност више не може да зна коjе компаниjе jе основао Мило Ђукановић, а власништво у њима затим формално пренио на друга лица. То оставља простор за разне спекулативне промjене у регистру како би се прави власници фирми сакрили и фактички промовише Црну Гору као пожељну офшор дестинациjу. Подсjећамо да jе ова Влада наjавила да ће бити посвећена транспарентности и борби против корупциjе, а ова jеднострана одлука УПЦ, без било каквог консултовања стручњака и jавности, у директноj је супротности са тим прокламованим циљевима – поручила је она.

Јуче су се огласили и из Управе прихода и царина и навели да су погрешно интерпретирали налаз ДРИ. Најавили су и да ће вратити податке које су учинили недоступним.

– У одговору на новинарско питање Управа прихода и царина позвала се на ДРИ у погледу препоруке везане за квалитет података на саjту ЦРПС и поузданост истих због старости и недоступности комплетне релеватне документациjе, а не никако на инструкциjу за уклањање предметних података. Имаjући у виду да су управо транспарентност и отвореност података посебни приоритет у раду ове институциjе, о чему говори и опсег података доступних на саjту, као и степен ажурности и посвећености у поступању по захтjевима за слободан приступ информациjама, а све у складу са Законом о привредним друштвима, Законом о порескоj администрациjи и Законом о слободном приступу информациjама, Управа прихода наставиће да улаже максималне напоре да базу података учини што квалитетниjом, те ће на саjту опет омогућити увид у све jавне податке. Дакле, не ради се о апсолутно било каквоj намjери за прикривање података, нити о препоруци ДРИ да се таква активност спроведе, већ о унапређењу базе података у погледу квалитета података како би се краjњим корисницима омогућило да приступаjу и располажу тачним подацима без обзира на старост и хронологиjу истих – навели су из УПЦ, на чијем је челу Александар Дамјановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:29