godisnji izvjestaj drzavne revizorske institucije / -SRDJAN BOLJEVIC
10/07/2023 u 21:24 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI provjerava ugovore o djelu i registar državne imovine

U periodu 2020–2022. godine nalazi iz finansijskih revizija ukazivali su da u oblasti ugovora o djelu nije došlo do značajnijeg unapređenja

Državna revizorska institucija (DRI) sprovodi reviziju Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu, koja će biti okončana u skladu sa zakonskim rokom, odnosno do 15. oktobra tekuće godine. U okviru godišnjeg izvještaja DRI o izvršenim revizijama i aktivnostima DRI za period oktobar 2022 – oktobar 2023. godine, DRI će izvršiti i objaviti izvještaj o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti za 2022. godinu, kazali su za "Dan" iz vrhovne reviziјe.

– Pored toga, u toku su finansijske revizije i revizije usklađenosti poslovanja devet subjekata revizije za 2022. godinu i to – Zavoda za školstvo, Ministarstva unutrašnjih poslova, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore a.d. Podgorica, Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore "Montefarm", Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Instituta za ljekove i medicinska sredstva, JU Dom starih Bijelo Polje, "Možura" d.o.o. Bar i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Budva. Takođe, u toku je revizija pravilnosti poslovanja diplomatskih predstavništava Crne Gore u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske sa sjedištem u Londonu, Kraljevine Španije i Švajcarske za 2022. godinu – naveli su iz DRI.

Istakli su i da trenutno sprovode šest revizija uspjeha na teme iz oblasti radnih odnosa, državne imovine, legalizacije bespravnih objekata, unapređenja stambenih uslova raseljenih lica, pripremljenosti institucija za realizaciju ciljeva održivog razvoja, kao i nadležnosti Savjeta za reviziju. Takođe, u toku su i dviјe paralelne revizije uspjeha na temu "Uspješnost sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja" i "Zaštita rijeka od zagađenja usljed nekontrolisanog odlaganja otpada".

Do avgusta će objaviti reviziju Opštine Nikšić

Do početka avgusta tekuće godine DRI planira da objavi četiri izvještaja o reviziji i to dva izvještaja o finansijskoj reviziji i revizije pravilnosti Zavoda za školstvo i Opštine Nikšić za 2022. godinu; jedan izvještaj o reviziji uspjeha na temu upravljanja Registrom nepokretnosti državne imovine i jedan izvještaj o kontrolnoj reviziji Opštine Andrijevica.

– U skladu sa smjernicama za izradu, praćenje i kontrolu realizacije preporuka, DRI redovno sprovodi kontrolu i ocjenu realizacije revizorskih preporuka datih u izvještajima o reviziji iz prethodnih godina. Javnost se može upoznati sa radom DRI u ovoj oblasti putem posebne aplikacije za vođenje Registra preporuka, koji je od prošle godine uspostavljen uz pomoć EU i javno dostupan na zvaničnoj internet stranici DRI – naveli su iz DRI.

– U toku je i revizija integralnog zdravstvenog informacionog sistema – segment: Zakazivanje ljekarskih pregleda kroz zdravstveni sistem. Pored navedenog, DRI je donijela odluke o otpočinjanju revizija godišnjih konsolidovanih finansijskih izvještaja deset političkih subjekata za 2022. godinu – saopštili su iz DRI.

Naveli su da DRI planira revizije na osnovu procjene rizika, tako da je oblast upravljanja državnom imovinom konstantno u fokusu.

– Svake godine DRI posebno poklanja pažnju kontroli oblasti državne imovine kroz reviziju završnog računa budžeta države, kao i kroz pojedinačne finansijske revizije i revizije pravilnosti – poručili su iz DRI.

Imajući u vidu značaj upravljanja državnom imovinom, DRI je u godišnjem planu za 2023. godinu planirala reviziju uspjeha "Upravljanje Registrom nepokretnosti državne imovine", koja za cilj ima da utvrdi u kojoj mjeri je uspješno upravljanje Registrom nepokretnosti državne imovine. Nadležni kolegijum je usvojio preliminari izvještaj i slijedi faza izjašnjavanja subjekta revizije i usvajanja konačnog izvještaj od strane nadležnog kolegijuma.

Vrhovnu reviziјu smo pitali i da li se bavila provјerom ugovora o dјelu.

– DRI je 2020. godine sprovela reviziju "Uspješnost upravljanja ugovorima o djelu, ugovorima o dopunskom radu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u organima državne uprave" i dala subjektima revizije 17 preporuka sa ciljem da realizacija istih doprinese uspješnijem upravljanju ugovorima i transparentnijem trošenju budžetskih sredstava. U periodu 2020–2022. godine nalazi iz finansijskih revizija ukazivali su da u ovoj oblasti nije došlo do značajnijeg unapređenja, odnosno da se nastavlja praksa angažovanja fizičkih lica na osnovu ugovora o djelu za poslove iz nadležnosti državnih organa i sl., iz kog razloga je DRI u godišnjem planu revizija za 2023. godinu predvidjela reviziju "Uspješnost angažovanja fizičkih lica bez zasnivanja radnog odnosa u državnim organima". Predmetna revizija koja je u toku, za cilj ima da ispita da li državni organi angažovanjem fizičkih lica bez zasnivanja radnog odnosa upravljaju na efikasan način, kao i da li se njihovim angažmanom postižu očekivani rezultati. U predmetnoj reviziji obavljen je terenski rad i ista je u fazi izrade preliminarnog izvještaja, a koja se planira okončati do objavljivanja godišnjeg izvještaja DRI. Pored navedenog, DRI obrađuje svake godine kroz reviziju završnog računa budžeta, kao i pojedinačne revizije, kao posebnu tematsku cjelinu ugovore o djelu – zaključili su iz DRI.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:22