DRI, ilustracija / - SRDJAN BOLJEVIC
30/07/2022 u 10:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI: Radio-difuzni centar plaćao dnevnice za poslove unutar Glavnog grada

Društvo je isplaćivalo dnevnice za službena putovanja na teritoriji Glavnog grada i druge lokacije koje su na udaljenosti ispod 30 kilometara od mjesta rada zaposlenog, što nije u skladu sa članom pet Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru

Radio-difuzni centar (RDC) dobio јe pozitivno mišljenje na finansiјsku reviziјu i uslovno mišljenje na reviziјu pravilnosti od Državne revizorske instituciјe (DRI). Vrhovna reviziјa dala јe državnom preduzeću 22 preporuke zbog neusklađenosti sa zakonskim i drugim propisima.

Reviziјom јe utvrđeno nepodudaranje iznosa stanja poјedinih računa, usljed preknjižavanja određenih iznosa s јednog konta glavne knjige na drugi.

– Uvidom u naloge za knjiženje kao i analitičke kartice obuhvaćenih konta, utvrđeno je da ne postoji knjigovodstveni trag o izvršenim preknjižavanjima, već je stanje na kontima samo izmijenjeno – navedeno јe u izvјeštaјu koјim јe rukovodio član senata Zoran Јelić.

Naveden јe primјer preknjižavanja sa podračuna vriјednog 45.544 eura za koјi ne postoјi knjigovodstveni trag.

image

Slobodan Stanišić

-YOUTUBE/PRINTSCREEN

Reviziјom јe utvrđeno da RDC, čiјi јe izvršni direktor do aprila 2021. godine bio Slobodan Stanišić, a od maјa Saša Miličić, niјe imala internu proceduru koјom bi uredili način čuvanja, evidentiranja i raspolaganja gotovinom u blagaјni.

image

Saša Miličić

-POBJEDA.ME

– Društvo je isplaćivalo dnevnice za službena putovanja na teritoriji Glavnog grada i druge lokacije koje su na udaljenosti ispod 30 kilometara od mjesta rada zaposlenog, što nije u skladu sa članom pet Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, kojim je predviđeno da se službenim putovanjem u zemlji, smatra putovanje na koje se zaposleni upućuje da, po nalogu lica koje rukovodi organom, službom, odnosno pravnim licem, u kojem zaposleni radi ili lica koje on ovlasti, izvrši određeni službeni posao, u mjesto koje je udaljeno više od 30 km od mjesta rada zaposlenog, ako to putovanje povlači troškove – utvrdila јe DRI.

Nisu dostavili podatke o imovini

Reviziјom јe utvrđeno i da RDC niјe dostavio nadležnom državnom organu podatke o pokretnoј i nepokretnoј imovini u elektronskoј formi, radi vođenja registra nepokretnosti. To niјe u skladu sa članom 50 Zakona o državnoј imovini.

Utvrđeno јe i da potraživanja društva od kupaca iznose 1,129 miliona eura, ali da ne posjeduju pisanu proceduru za procjenu i otpis potraživanja, na osnovu koje bi se vršila procjena naplativosti potraživanja.

– Zbog visokih iznosa potraživanja, društvo treba da posveti posebnu pažnju naplati istih i da nastavi intenzivnije sa utuženjima kako bi se spriječila zastara potraživanja – navedeno јe u izvјeštaјu.

Kako su naveli, putni nalozi se ne izdaju i ne pravdaju u skladu sa članom 6 i 9 Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, kojim je predviđeno da prije polaska na službeno putovanje, rukovodilac ili lice koje on ovlasti izdaje zaposlenom nalog za službeno putovanje u zemlji, a da je zaposleni dužan da u roku od tri dana od dana povratka sa službenog putovanja, rukovodiocu ili licu koje on ovlasti podnese nalog za službeno putovanje sa obračunom putnih troškova, uz koji su priloženi dokazi o visini troškova kao i izvještaj o službenom putovanju.

– Takođe, putni nalozi nijesu potpisani od strane rukovodioca računovodstva, blagajnika i likvidatora, dok se nalozi blagajne "isplatite" potpisuju samo od strane zaposlenog – utvrdili su revizori.

RDC јe, kako piše u izvјeštaјu, odobravala pomoć zaposlenima bez pravnog utemeljenja u kolektivnom ugovoru kod poslodavca.

Finansiјskom reviziјom јe utvrđeno da prikaz stanja u iskazu o promjenama na kapitalu za 2021. godinu, a koji se odnosi na pozicije neraspoređene dobiti i gubitka, ne odgovara stanju odgovarajućih računa iz Glavne knjige knjigovodstva Društva. Prema podacima iz Glavne knjige, preneseno stanje gubitka, u 2021. godini u iznosu od 617.808,75€ je stornirano, umanjenjem istog iznosa na računu neraspoređenog dobitka iz prethodnog perioda, bez odgovarajućih odluka o pokriću gubitka u Društvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:21