Металци не одустају од својих захтјева / -Б.Б.
09/05/2022 u 21:52 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава и даље нијема на захтјеве радника никшићког Металца: Нису се обраћали још само Ескобару

Узалуд су све ово вријеме била наша упозорења и молбе, на која нико није одговарао, па ни Министарство економског развоја из којег су такође обећали радницима једнократну помоћ, казао је представник радника Ратко Раичевић

Скоро два мјесеца група бивших радника никшићког Металца Термохем даноноћно борави у просторијама фабрике захтијевајући помоћ од надлежних државних институција. Металци, којима су радне књижице закључене октобра прошле године, када је у фабрици отворен нови стечај, траже да им се измире дуговања од око 1,3 милиона еура која су пријавили у стечајну масу из које се не могу наплатити јер је доскорашњи власник, чешка фирма Термохем, сву имовину никшићког предузећа укњижила на своју другу фирму Термохем спол. Чешка компанија имовину Металца иначе је купила из ранијег стечаја 2016. године, а производњу су обуставили крајем 2019. године, од када је око 110 радника без посла.

– Од прекида производње до данас били смо без икаквих примања и нико на нас није обраћао пажњу. Бишва локална власт Никшића обећавала је једнократну новчану помоћ, коју смо тек недавно добили од нове власти града. Узалуд су све ово вријеме била наша упозорења и молбе, на која нико одговарао није, па ни Министарство економског развоја из којег су такође обећали радницима једнократну помоћ – рекао је представник бивших радника Ратко Раичевић.

Рудари за сада "мирни"

Због обустављене производње, кашњења са исплатом зарада и дугова за порезе и доприносе, у марту су протестовали и рудари јаме Биочки стан на рудокопу Сеоца у Жупи никшићкој. Есплоатацију боксита у јами од 2016. године, по уговору са компанијом Унипром Веселина Пејовића, организује пољска фирма Бумех, која је производњу обуставила 28. фебруара. Рударима су дуговали јануарску и фебруарску плату и доприносе од септембра прошле године. Из Синдикалне организације запослених у јами за "Дан" су казали да је производња обновљена средином априла, а да им је послодавац измирио заостале плате.

– И сада радимо, а добили смо прије неколико дана и плату за март, док априлску очекујемо у редовном року. Остало је неријешено питање измиривања пореза и доприноса, а из пословодства најављују да за то чекују новац из матичне фирме у Пољској, и надамо се да ће и то испунити – истичу из Синдиката рудара.

Када су почетком марта сазнали да је Термохем спол продао имовину фабрике Центру за рециклажу у Никшићу, металци су одлучили да се затворе у фабрици и тако спријече да хале и постројења буду срезани у старо гвожђе, али и да изгубе сваку наду да ће наплатити заостала потраживања. Раичевић је истакао и да им је нова општинска власт изашла у сусрет па им је обезбиједила адвокатски тим који је задужен да провјери поступак приватизације Металца из ранијег стечаја, али и садашњу продају имовине. Међутим, ни адвокати још увијек нијесу успјели да дођу до адекавтне документације.

– Писали су наши адвокати и Министарству економског развоја и рада и социјалног старања, и садашњем премијеру Дритану Абазовићу. Још једино Ескобару нисмо писали, пошто нам је изгледа он господар. Мораћемо и њему, дако нас прими и ријеши наше проблеме. Адвокати су тражили уговор о продаји Металца из 2016. године и добили су га, али од Управе за катастар, док се Министарство економског развоја огласило ненадлежним. Срамота шта се ради у овој земљи – огорчен је Раичевић.

Адвокати Сава Костић и Иван Кадић обратили су се и Привредном суду, као и Центру безбједности Никшић, који су обавијестили да нови власници имовине без ваљаног доказа о томе не могу ући у фабрику, нити радницима наређивати да морају напустити просторије Металца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:35