Игре на срећу уређене законом из 2004. године / -SRDJA BOLJEVIC
02/08/2021 u 09:20 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава од коцке годишње губи преко два милиона еура, ревизија ДРИ није дала жељени ефекат

Двије године након извјештаја ДРИ, није реализовано пет од десет препорука, које су добила три државна субјекта. Нелегално коцкање један је од главних проблема због којих држава губи минимум два милиона годишње

Систем инспекцијског надзора у области игара на срећу и даље је неефикасан, док држава у тој области, због нелегалног приређивања, годишње губи минимум два милиона еура. То је показало вишемјесечно истраживање "Дана", рађено уз помоћ Института Алтернатива, којим су се провјеравали ефекти ревизије успјеха Државне ревизорске институције (ДРИ) из јула 2019. године "Ефикасност инспекциjског надзора у области приређивања игара на срећу" и реализација препорука.

”Приходи од концесија 2018. и 2019. године су били преко 15 милиона, док је лани због пандемије, приход пао на 11,9 милиона

ДРИ је прије двије године ревизијом установила да је систем инспекцијског надзора неефикасан и субјектима ревизије, Министарству финансија (МФ), Управи за инспекцијске послове (УИП) и Управи за игре на срећу (УИС), која је сада припојена Управи за приходе и царине, дала 10 препорука. Наше истраживање је показало да су субјекти ревизије у потпуности реализовали само једну препоруку, да су четири дјелимично реализоване, а да пет није реализовано. Реализација већине препорука зависи или чека усвајање Закона о играма на срећу. Субјекти ревизије су у својим изјашњењима, достављеним ДРИ, навели да је реализација препорука садржана у нацрту Закона који је усвојен крајем 2020. године, а који је и даље на јавној расправи. Тако да је стање готово непромијењено након извјештаја ДРИ.

Влада да озбиљно размотри примједбе

Ревизиjе успjеха су засигурно наjважниjе ревизиjе коjе ДРИ обавља, па нови министри треба да их препознаjу као путоказ за рефоме у важним областима коjе jе претходна власт запоставила, казао је Марко Сошић из Института Алтернатива.

– Ова ревизиjа успjеха jе посебно важна jер се тицала приходне стране буџета, па би нова влада требало да jе постави као приоритет у кризноj години, у коjоj се траже нови извори буџетских прихода. Влада jе за ову годину планирала 150 одсто повећања по основу накнаде за приређивање игара на срећу и 18 у односу на прошлогодишњих седам милиона прихода, што jе готово немогуће остварити без усваjања новог закона, са коjим се такође касни jер jе у процедури од прошлог децембра – оцијенио је Сошић за "Дан".

Истакао је да су стручњаци изнијели низ примједби на текст Нацрта закона, који је дат на јавну расправу и да би их Влада морала озбиљано размотрити.

– Важно jе да Влада узме у обзир и све препоруке и налазе ДРИ у изради коначног приједлога закона о играма на срећу, коjи jе неоправдано дуго био у фиоци претходне владе. Све друго би значило наставак праксе игнорисања рада ДРИ и континуитет са претходним владама – закључио је Сошић.

image

Сошић

-PRIVATNA ARHIVA

Томе у прилог иду и наводи из плана рада за 2020. годину Инспекциjе за игре на срећу.

– Треба истаћи да ни ревизиjа, извршена у овоj области, у извjештаjноj години, ниjе много помогла да се стање у систему приређивања игара на срећу поправи. Истина, тешко да се било чиjом праксом може значаjниjе утицати на унапређивање система коjи не почива на адекватним правним основама. Из наведених разлога, инспекциjски надзор у овоj области и убудуће ће се реализовати у изузетно сложеним и специфичним условима – наведено је у плану рада Инспекције, која је у склопу УИП-а.

Недостаци закона кроз праксу инспектора

У Годишњем извјештају о раду УИП-а изнијети су примјери у којима се најбоље показују недостаци Закона о играма на срећу.

– Чињеница да jе у одређеном простору присутно средство, тј. уређаj на коjем се могу приређивати игре на срећу, не представља прекршаj, иако за њега не постоjи сагласност надлежног органа, због тога што jе Законом о играма на срећу санкционисано само приређивање игара на срећу без концесиjе. То значи да ако у моменту контроле уређаj ниjе у функциjи или чак и када jе у функциjи, али ниjе могуће доказати приређивање игара на срећу, инспектор не може предузети мjере против приређивача, иако таj субjекат за те уређаjе не посjедуjе концесиjу – појаснили су инспектори.

Такође, како су навели, код интернет приређивања игара на срећу без сагласности надлежног органа, у коjим случаjевима инспектор донесе рjешење о забрани обављања дjелатности, али и поред тога, према тим субjектима ниjе могуће предузети прекршаjне мjере због тога што такво понашање Законом о играма на срећу ниjе прописано као прекршаj.

Нацрт закона је припремила прошла, а усвојила садашња влада. Бивши директор Управе за игре на срећу Илија Вукчевић је казао да је закон лоше написан, да је доста чланова неуставно, те да би требало 20 подзаконских аката да закон заживи. Област игара на срећу уређена jе законом коjи jе усвоjен 2004. године.

Држава је 2018. и 2019. године од концесија од игара на срећу приходовала преко 15 милиона, док је лани због пандемије и здравствених мјера приход пао на 11,9 милиона. У 2020. години су смањени приходи од концесија на игре на срећу, али је Инспекција имала више контрола. План контрола за 2020. годину је испунила још у новембру прошле године.

Инспекција нема увид у онлајн надзор

Једна од препорука за Управу за инспекције послове, Инспекцију за игре на срећу, односила се на већи степен контроле информационих система, ради поузданиjег функционисања система. Према изjашњењу УИП-а, "ниjе могуће спровести с обзиром да Закон о играма на срећу не даjе овлашћења инспекциjи да врши надзор у овом диjелу".

- Инспекциjа нема могућност увида у непрекидни проток информациjа (онлајн надзор) између концесионара и Управе за игре на срећу, коjи треба да обезбиjеди тачне податке и податке коjи су евидентирани од стране УИС - навели су из Инспекције.

На питање да ли су због овог проблема писали надлежним органима од 2018. године, одговорили су нам да jе "то познато и Влади и Министарству финансиjа и Управи за игре на срећу, jер jе онлајн надзор предмет закона, а УИП jе више пута о томе обавjештавала ове адресе (писано, на састанцима), укључуjући и инициjативе коjима jе покретала питање измjене и допуне Закона о играма на срећу.

Закон, како што смо рекли, још није усвојен. Нацрт је усвојила нова Влада одмах по доласку и јавна расправа је неколико пута продужавана.

Сива економија у овој области, односно нелегално приређивање, је један од главних проблема због којих држава губи минимум два милиона еура. Држава нема процјену колики је удио сивог тржишта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:47