Марина Порто Монтенегро / -Интернет
28/06/2021 u 08:00 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава остала без 80 милиона због привилеговања Порто Монтенегра

Инес Мрдовић jе подсjетила да jе АСП недавно саопштио податке да jе држава протекле децениjе са граничног прелаза Порто Монтенегра приходовала скромних 656 хиљада еура по основу наплате акциза и пореза на додату вриjедност на промет горива

Из невладине организације Акциjа за социjалну правду (АСП) саопштили су да је Црна Гора у протеклоj децениjи остала без близу 80 милиона еура, због привилеговане пореске политике на промет горива за jахте и бродове са граничног прелаза Порто Монтенегра у Тивту. Правни савjетник при тоj НВО Инес Мрдовић казала jе да jе држава таj новац могла приходовати да бивша влада Демократске партиjе социjалиста (ДПС) ниjе за наjбогатиjи друштвени слоj предвидjела повлашћени порески систем.

Она jе подсjетила да jе АСП недавно саопштио податке да jе држава протекле децениjе са граничног прелаза Порто Монтенегра приходовала скромних 656 хиљада еура по основу наплате акциза и пореза на додату вриjедност (ПДВ) на промет горива.

У међувремену jе АСП затражила од Пореске управе податке о износима ослобођених акциза и ПДВ-а на промет горива на граничном прелазу у Тивту, на локациjи Порто Монтенегро.

– У одговору, Пореска управа наводи да се снабдиjевање горивом бродова, jахти и чамаца обавлjа сходно Правилнику о посебним мjерама царинског надзора и царинском поступку за робу коjа се користи за снабдиjеванjе превозних средстава у међународном саобраћаjу – рекла jе Мрдовићева.

Пореска управа jе указала и да се пловни обjекти снабдиjеваjу горивом и мазивом под царинским надзором приjе напуштанjа териториjалних вода, а правно лице jе дужно да царинском органу поднесе декларациjу за поновни извоз стране робе до 10. у мjесецу, за робу продату у претходном мjесецу. Како се даље прецизира у одговору Пореске управе, с обзиром да jе риjеч о царинском поступку – поновном извозу робе, сходно Царинском закону нема настанка царинског дуга и самим тим нема наплате акциза и ПДВ-а.

– Уколико би предметно гориво коjим се снабдиjеваjу пловни обjекти било стављено у слободан промет, односно увозно оцарињено, исто би добило статус домаће робе и био би наплаћен царински дуг – акциза од 54,53 милиона еура и ПДВ од 24,97 милиона еура – прецизирали су из Пореске управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 17:02