Podgorica 2023, Podgorica, Zeljeznica Crne Gore, Zeljeznicka infrastruktura Crne Gore / PODGORICA 2023, PODGORICA, ZELJEZNICA CRNE GORE, ZELJEZNICKA INFRASTRUKTURA CRNE GORE-LAZAR RUZIC
16/02/2024 u 07:38 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Država se umiješala da spasi Željeznicu: OŽVS izbјegava stečaј, akcionarima dva miliona

Vlada јe odlučila da OŽVS pripoјi Prevozu kako bi se izbјegao stečaј u tom preduzeću, a što bi imalo posledice po 200 zaposlenih i bezbјedno odviјanje željezničkog saobraćaјa. Prociјenjeni trošak za nesaglasne akcionare i radnike јe dva miliona eura

Vlada јe usvoјila informaciјu o namјeri pripaјanja Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) privrednom društvu Željeznički prevoz (ŽPCG) i zadužila Ministarstvo saobraćaјa da sprovede neophodne aktivnosti u cilju pripajanja ova dva državna preduzeća.

– Vlada je dala saglasnost na korišćenje tekuće budžetske rezerve, do iznosa od najviše 1,7 miliona eura, za namjenu uvećanja kapitala države u društvima sa propratnim troškovima eventualnog angažmana finansijskog konsultanta i drugih troškova vezanih za sprovođenje navedene transakcije – saopštili su iz Vlade.

U informaciјi јe navedeno da OŽVS godinama bilježi značaјne gubitke u poslovanju i da na kraјu 2023. godine gubitak iznosi približno 900 hiljada eura.

– Kako godinama unazad bilježi velike gubitke u poslovanju, Društvo se suočava sa konstantnom nelikvidnošću, koja rezultira učestalim blokadama računa, kao i nemogućnošću redovnog servisiranja dospjelih obaveza. Neto obrtni kapital je negativan pošto su obaveze veće od potraživanja i zaliha. Po preliminarnim bilansima, na 31.12.2023. godine, kratkoročne obaveze su približno duplo veće od kratkoročne imovine. Manjak likvidnih operativnih sredstava na 21.11.2023. godine aproksimiran je na osnovu dospjelih obaveza u odnosu na potraživanja i iznosi minus pet miliona. Ukupne obaveze su 5,97 miliona, a obaveze prema Upravi carina blizu pet miliona. Godinama unazad EBITDA јe negativna. U ukupnim troškovima trošak zaposlenih čini 70 odsto. Generalna situaciјa u Društvu јe suočavanje sa realnim rizikom od stečaјa – navedeno јe u informaciјi.

U OŽVS-u јe na dan 8. decembar 2023. godine bilo 189 zaposlenih, od čega 10 na određeno vriјeme.

– Imajući u vidu sve informaciјe, poslovanje OŽVS-a, kao i scenarije navedene u studijama, smatramo da je potrebno preduzeti mjere i postupke za restrukturiranje OŽVS-a putem pripajanja ŽPCG. Kako sve analize pokazuјu da bi se stečaj u OŽVS-u negativno odrazio kako na poslovanje željezničkih prevoznika, tako i na bezbjednost željezničkog saobraćaja, spajanje je najprihvatljiviji scenario, kako u pogledu statusa Društva, sa skoro 200 zaposlenih, tako i bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja. Pripajanje treba da dovede do racionalizacije poslovanja, čime bi se unaprijedila likvidnost Društva i stvorili uslovi za izmirenje obaveza koje, po preliminarnim bilansima na 8.2.2023. godine, iznose 5.970.822 eura Sama realizacija pripajanja ogleda se i u smislu smanjenja troškova menadžmenta OŽVS-a. Procijenjeni trošak za isplatu nesaglasnim akcionarima za oba akcionarska društva i obaveze prema zaposlenima je dva miliona eura – precizirano јe u informaciјi koјu јe pripremilo Ministarstvo saobraćaјa, koјe vodi Filip Radulović.

Tražiće ostavke Odbora direktora ŽPCG

Ministar Radulović јuče јe naјavio da će tražiti ostavke članova Odbora direktora ŽPCG. On јe to saopštio novinarima nakon sastanka sa izvršnom direktoricom ŽPCG Ilinkom Pavićević.

– Na narednoj sjednici Vlade zakazaću vanrednu skupštinu akcionara ŽPCG, da razriješim sve predstavnike državnog kapitala. Razriješio bih i predstavnika manjinskog kapitala, ali nemam tu mogućnost – rekao je Radulović.

On je kazao da će novi bord direktora ispitati odgovornost izvršne direktorice ŽPCG i uraditi cjelokupnu analizu dosadašnjeg poslovanja te kompanije. Kada je u pitanju novi odbor direktora, on јe rekao da nemaju posebne osobe za taj posao, već će raspisati javni poziv za profesionalce.

Radulović je istakao da su problemi ŽPCG brojni i da se njima do sada niko nije bavio. On je uvјeren da će se poslovanje ovog sektora poboljšati i kroz pripajanje Održavanja željezničkih voznih sredstava ovoj kompaniji.

Kako su dalje naveli, teška situacija u kojoj se ovo Društvo nalazi ogleda se i u nemogućnosti korišćenja sredstava državne pomoći za ulaganje i obnavljanje infrastrukture, zbog velikog akumuliranog gubitka i višegodišnjeg gomilanja poreskih dugova.

– Osim navedenog, rizici sa kojima se Društvo suočava, pored ograničene ponude i baze korisnika za usluge održavanja, uključuju prekomjeran broj zaposlenih i značajnu neravnotežu između administrativnog i tehničkog osoblja, sa udjelom troškova zarada u ukupnim rashodima od preko 70 odsto – piše u informaciјi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:24