Свети Стефан један од темеља туристичке понуде ЦГ / Архива
28/05/2022 u 08:30 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава треба да одбије понуду МК групе: Будванска ривијера се не смије приватизовати

Нисам генерално против приватизације, али одређени ресурси не могу и не смију бити приватизовани. Једни од тих ресурса су Свети Стефан и Словенска плажа, поручила је Јелушић за "Дан"

МК група, односно њихова фирма МКГ пропертис, која је стекла преко 30 одсто удјела у Будванској ривијери и Свети Стефан хотелима, ускоро ће, сходно Закону о преузимању акционарских друштава понудити осталим акционарима преузимање њихових акција. То значи да ће Влада, ускоро морати да одлучи хоће ли да приватизује Будванску ривијеру или не.

Саговорници "Дана" сматрају да држава не смије да прода акције у ова два предузећа, која газдују са неколико хотела.

Функционерка ГП УРА Божена Јелушић оцијенила је за "Дан" да Будванска ривијера и Свети Стефан хотели треба да остану у већинском државном власништву.

– Терен за ову акцију је припремљен још раније, у вријеме ДПС власти и у периоду сегментације Будванске ривијере. Предузеће је сегментирано и тиме су створени предуслови за још једну приватизацију на штету грађана и туристичке привреде. Нисам генерално против приватизације, али одређени ресурси не могу и не смију бити приватизовани. Једни од тих ресурса су Свети Стефан и Словенска плажа – поручила је Јелушић.

Нису разматрали могућност продаје

Из Министарства економског развоја су нам казали да Влада до сада ниjе разматрала опциjу могуће продаjе пакета акциjа Светог Стефана и ХГ Будванске ривиjере, као наjвеће хотелске групациjе у Црноj Гори.

– Доношење одлуке у било коjем правцу, изискуjе предузимање одређених припремних активности, приjе свега израду детаљне анализе коjа ће садржати свеобухватне аргументе за или против продаjе акциjа. Додатно, одлуку о овако важном питању треба заснивати на диjалогу са свим учесницима процеса – навели су из МЕР-а.

Будванска ривијера је сегментирана на два предузећа 2019. године. Тада су се из те хотелске групе издвојили Свети Стефан хотели који газдују са хотелом Свети Стефан и вила Милочер.

– Борила сам се против сегментације. На примјер, у Хрватској се ишло на укрупњавање, умјесто сегментацију, јер су се тако добијали бољи приходи. Сегментацијом су створени предуслови и припремљени услови за продају. Међутим, већински власник треба да остане држава, јер су Свети Стефан и Будванска ривијера ресурси који су од темељне вриједности за нашу туристичку привреду. То су били и у вријеме Југославије – поручила је Јелушић.

Из Будванске ривијере, у којој су три представника Владе, су нам казали да сматрају да држава не би требало да прода већински удио у Будванској ривијери и Свети Стефан хотелима, јер су та два преузећа и њихови ресурси једно велико богатство, које треба да остане у рукама државе.

– Све што би водило у правцу продаје већинског удјела у Будванској ривијери и Свети Стефан хотелима не би било добро ни за Црну Гору ни за Будву. Уколико уопште и има размишљања на ту тему – навели су из Будванске ривијере.

Претходне Владе су годинама у план приватизације стављале Будванску ривијеру. План је био да се предузеће подијели на два па да се након тога приватизује. То је и коначно урађено 2019. године, када су највреднији хотели припали Свети Стефан хотелима, док су остали хотели остали у власништву Будванске ривијере.

Удио акционара у власништву је остао исти у оба предузећа. Држава има око 55 одсто удјела преко разних фондова, док МК група бизнисмена Миодрага Костића сада посједује у оба предузећа преко 30 одсто власништва.

Костић је у Будванску ушао прије неколико година када је купио 15 одсто акција тог предузећа и тада је са америчким бизнисменом Неил Емилфарбом најавио планове за Будванску ривијеру. Емилфарб је, међутим, недавно изашао из тог посла и акције продао Костићу који је имао скоро 30 одсто удјела. Након што је у уторак на берзи преко МКГ пропертис стекао преко 30 одсто удјела, по закону је обавезан да понуди откуп акција осталим акционарима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:42