Процес фискализације / - иифс.ме
18/05/2021 u 21:02 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава већ подржала вендинг индустрију у процесу фискализације

У координисаном раду, Министарство, Управа прихода и царина и пројектни тим за електронску фискализацију у континуитету комуницирају с пореским обвезницима да би они што једноставније испунили обавезе прописане Законом

Од самог почетка израде Закона о фискализацији у промету производа и услуга и реализације пројекта електронске фискализације, фискализацији самонаплатних уређаја, односно обвезницима који остварују промет од продаје роба или услуга путем самонаплатних уређаја (вендинг оператерима), посвећена је посебна пажња, цијенећи специфичности начина пословања у овој индустрији и компаративна искуства из региона, саопштено је из Министарства финансија и социјалног старања. 

У координисаном раду, Министарство, Управа прихода и царина и пројектни тим за електронску фискализацију у континуитету комуницирају с пореским обвезницима да би они што једноставније испунили обавезе прописане Законом.

- Тако је и са представницима индустрије оператера самонаплатних уређаја одржано више састанака, и претходне и ове године, на којима су пажљиво размотрене све околности и захтјеви, као и пружена пуна институционална подршка у дијелу дефинисања модела за вршење фискалног сервиса на самонаплатним уређајима. Такође, ИЦТ тржиште у Црној Гори и региону у контексту фискализације одговорило је потребама предметне дјелатности, па су се појавила рјешења примјенљива код вендинг оператера, чиме су са техничког аспекта отклоњени изазови за спровођење система електронске фискализације код обвезника који остварују промет од продаје роба или услуга путем самонаплатних уређаја - кажу у Министарству. 

Правична примјена законских норми

МФСС и УПЦ кажу да упорно и предано раде да свим пореским обвезницима обезбиједе потребне информације и технолошку подршку како би благовремено планирали и реализовали предуслове за електронску фискализацију, уз пуно разумијевање околности економске кризе, која има негативне импликације на пословање свих привредних грана у Црној Гори и на глобалном нивоу.

- Уз поштовање према Унији послодаваца као репрезентативној асоцијацији привредника, са којом државне институције граде традиционално добру, проактивну и двосмјерну сарадњу, као и према представницима индустрије вендинг машина, као иновативног сегмента црногорске привреде, подсјећамо на потребу једнообразне, правичне и пуне примјене законских норми, обезбјеђивања једнаких услова за све обвезнике и досљедног поштовања прописа. То је неопходан предуслов за изградњу стабилног пореског система и заштиту уредних привредника од нелојалне конкуренције на тржишту, а што је укупно била почетна премиса у изради Закона о фискализацији у промету производа и услуга, коју текуће реализује велики број пореских обвезника - саопштено је из министарства.

Истиче се да специфичност начина обављања дјелатности вендинг оператера узета је у обзир и приликом дефинисања мјера Владе Црне Горе за подршку привреди и грађанима. У пакету за други квартал ове године опредијељена је једнократна финансијска помоћ од 50 еура по наплатном уређају за пореске обвезнике који остварују промет од продаје роба или услуга путем самонаплатних уређаја (аутомата), у циљу финансијске подршке вендинг оператерима приликом преласка на систем електронске фискализације промета.

- Континуирани вишегодишњи захтјеви индустрије вендинг машинама за поновним одлагањем рока за прелазак на систем електронске фискализације нису унутар надлежности примјене законских одредби, имајући у виду да Закон јасно прописује рок за почетак евидентирања промета путем електронске фискализације - 1. јуна 2021. године, а нису планиране измјене. Закон о фискализацији у промету производа и услуга ступио је на снагу 7. августа 2019. године, док је примјена, након једногодишњег одлагања, почела од 1. јануара 2021. године, уз увођење додатног рока за прелазак на систем електронске фискализације од пет мјесеци - каже се у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:04