Радуловић / Лазар Ружић
14/05/2021 u 09:36 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државна ревизија за смањење загађености ваздуха дала 20 препорука

Све коначне извjештаjе о ревизиjи упутили смо надлежном одбору Скупштине задуженом за област заштите животне средине, казао је Радуловић

Државна ревизорска институција (ДРИ) усвојила је коначан извјештај о ревизији успјеха "Ефикасност механизма регулације, праћења и извјештавања о квалитету ваздуха", који је упућен субјектима ревизије и који ће у понедјељак бити објављен на сајту врховне ревизије, казао је "Дану" члан Сената ДРИ Бранислав Радуловић.

– Врховна држава ревизиjа jе дала укупно 20 препорука субjектима ревизиjе: Министарству екологиjе, просторног планирања и урбанизма, Агенциjи за заштиту животне средине и Заводу за хидрометеорологиjу и сеизмологиjу и jединицама локалне самоуправе у циљу смањења загађености ваздуха у Црноj Гори – изјавио је Радуловић.

Истакао је да је ДРИ све коначне извjештаjе о ревизиjи упутила надлежном одбору Скупштине задуженом за област заштите животне средине, али да досад нити jедном ниjе одржано jавно саслушање поводом налаза ДРИ. То, како је навео, ниjе случаj са другим одборима коjима ДРИ упућуjе своjе налазе.

– Такође, када jе у питању област заштите животне средине, у складу са средњорочним планом ДРИ за ревизиjе успjеха, у току 2021. године спровешће се и ревизиjа успjеха "Смањивање испуштања опасних хемикалиjа и материjала и смањивање количине непрочишћених отпадних вода" чиме ће ДРИ затвотити циклус ревизиjа за ову годину из области одрживог развоjа и заштите животне средине – казао је Радуловић.

Врховна ревизија је у 2021. години фокус ревизија успјеха ставила на питања која се односе на одрживи развој у четири области – заштита шума, мора, ваздуха и вода.

Урадили 26 ревизија успјеха

ДРИ, како је казао, тренутно спроводи ревизиjу "Ефикасности управљања средствима донациjа за сузбиjање вируса Ковид 19".

Он је навео да се ревизиjе успjеха, коjе су сада доминантан тренд у ревизиjи jавног сектора у ЕУ, спроводе као независно, обjективно и поуздано испитивање да ли субjекти jавног сектора, организациjе, системи, програми и активности функционишу у складу са принципима економичности, ефикасности и ефективности.

– Циљ ових врло комплексиних и захтjевних ревизиjа jе да допринесу успjешниjем начину управљања, промовишући одговорност и транспарентност субjеката ревизиjе – рекао је Радуловић.

ДРИ jе први извjештаj о ревизиjи успjеха обjавила 2014. године, од када jе извршено и обjављено 26 ревизиjа овог типа коjе су третирале питања везана за дугогодишње системске проблеме jавног сектора.

Радуловић је казао да је ДРИ досад из области заштите животне средине спровела већи број ревизија, попут "Успjешност спровођења политике заштите животне средине у Црноj Гори – заштита од шумских пожара", коjа jе показала да Црна Гора jош нема успостављен довољно ефикасан систем заштите од шумских пожара.

– Такође, окончана jе и обjављена ревизиjа "Управљање интервенциjама у случаjу изненадног загађења у Jадранском мору" коjа jе спроведена као паралелна ревизиjа шест врховних ревизорских институциjа медитеранског региона (Италиjа, Хрватска, Албаниjа, Словениjа, БиХ и Црна Гора). И ова врло комплексна и захтjевна ревизиjа jе такође показала да Црна Гора има ограничене националне капацитете за заштиту мора од изненадних загађења – прецизирао је Радуловић.

Поводом те ревизије прије два дана је одржан састанак свих представника врховних ревизиjа коjе су учесници паралелне ревизиjе везане за загађење Jадрана, коjе су извиjестиле о фази у коjоj се налазе поjединачне ревизиjе.

– Све врховне ревизиjе већ су завршиле и jавно обjавиле извjештаjе о ревизиjи, осим Словениjе коjа ће то такође урадити ускоро. Коначни резултат паралелне ревизиjе требао је да буде заjеднички извjештаj, коjи би садржао сажетке из поjединачних извjештаjа и на краjу заjедничке закључке/препоруке – рекао је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:05