/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
03/07/2023 u 12:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dug na kraju marta 66,09 odsto BDP-a

Ukupan državni dug sa depozitima, na kraju marta iznosi 3,8 milijardi eura ili 61,57 odsto BDP-a, navodi se u danas objavljenom izvještaju Ministarstva

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju marta, iznosio je 4,08 milijardi eura ili 66,09 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

“Ukupan državni dug sa depozitima, na kraju marta iznosi 3,8 milijardi eura ili 61,57 odsto BDP-a”, navodi se u danas objavljenom izvještaju Ministarstva.

Spoljni dug iznosio je 3,62 milijarde eura, odnosno 58,62 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 461 miliona eura odnosno 7,47 odsto BDP-a. Depoziti na kraju marta iznosili su 278,78 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata ili 4,51 odsto BDP-a.

“Tokom prvog kvartala došlo je do povećanja državnog duga u odnosu na kraj prošle godine oko 54 miliona eura, usljed porasta stranog duga prouzrokovanog zaključenjem novog kreditnog aranžmana sa Deutche bankom. Naime, u februaru je zaključen finansijski aranžman u visini od 100 miliona eura između Crne Gore, odnosno Ministarstva finansija i Deutsche banke”, navodi se u izvještaju.

Ugovor je, kako se dodaje, zaključen na period od tri godine, sa grejs periodom od 12 mjeseci. Kamatna stopa kredita sastoji se od šestomjesečnog Euribora uvećanog za iznos margine od 5,9 odsto.

“Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku prvog kvartala povučeno je oko 2,85 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Tokom prvog kvartala, Crna Gora je sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) zaključila kreditni aranžman za realizaciju projekta olakšica u trgovini i transportu na Zapadnom Balkanu u iznosu od 14,5 miliona eura.

“Imajući u vidu da do 31. marta nije bilo povlačenja kreditnih sredstava iz ovog aranžmana isti nije uticao na vrijednost državnog duga”, objasnili su iz Ministarstva.

Tokom prvog kvartala, realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 43,76 miliona eura, od čega se 5,61 milion eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 38,16 miliona eura.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 8,12 miliona eura, od čega je otplata domaće kamate iznosila 1,81 milion eura, dok je otplata ino kamate iznosila 6,31 milion eura”, zaključili su iz Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 17:57