Milutin Đukanović / FOTO: Željko Šapurić
20/03/2024 u 18:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Električna energija istorijska šansa za Zapadni Balkan

Energetika je idealan prostor za povezivanje u regionu, a električna energija predstavlja istorijsku šansu za Zapadni Balkan, kazao je predsjednik odbora direktora Elektroprovrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović.

On je to kazao na Samitu energetike koji se održava u Trebinju, a čija je tema ove godine energetska povezanost Zapadnog Balakana.

Kako je saopšteno iz EPCG, Đukanović je naglasio da je povezivanje u regionu neminovnost, prenosi MINA.

- Ne može Crna Gora da razvija svoj prenosni sistem, a da ne vodi računa o tome šta se dešava u okruženju, to sve mora da bude kompatibilno - kazao je Đukanović.

On je podsjetio da su u Zapadnoj Evropi pobrisali fizičke granice između država, dodajući da bi na primjeru Zapadnog Balkana trebalo pokazati spremnost za usvajanje tih vrijednosti.

- Da ukidamo granice, da smo dostojni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji (EU), što svi žele, a energetika je idealan prostor da se tako ponašamo - naveo je Đukanović.

On je ukazao na primjere hidroelektrane (HE) Komarnica, Pive i Kruševa i elektrana na Drini.

- Ako to nije usaglašeno, svi imamo probleme. O tome moramo voditi računa - rekao je Đukanović, dodajući da je uvjeren u mogućnost valorizacije Bilećkog jezera

Đukanović je zaključio da mora da postoji snažna politička volja kod parlamenta, Vlade, ali i lokalnih samouprava.

- Jer je ovo istorijska šansa za čitavi Zapadni Balkan, da napravi jedan proizvod, po kojem će biti dominantan na svim svjetskim berzama - rekao je Đukanović.

Đukanović je, govoreći na panelu "Povezivanje/umrežavanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske politike EU“,

On je ukazao i na to da postoji preko četiri hiljade prosumjera za malo više od godinu ipo, što je, kako je naveo, preko 40 megavati.

- Poslovna filozofija definisana prije dvije godine, „proizvodi gdje trošiš“ pokazala se odličnom - rekao je Đukanović.

On je, kako je naveo, uvjeren da će se do kraja godine približiti količini od sto megavati na krovovima.

- Druga poslovna filozofija, povezana sa obnovljivim izvorima energije, da postoji kompatibilnost hidro i solarne energije, omogućava korišćenje hidroenergetske infrastrukture za priključenje solarnih elektrana -rekao je Đukanović

On je dodao da je to idealno za Perućicu.

- Postoji ta meteorološka komponenta: kad pada kiša, radi Perućica, kad grije sunce, imamo solarnu elektranu, maltene imamo pripremljenu infrastrukturu i to moramo iskoristiti - rekao je Đukanović.

Kako je kazao, on očekuje početak izgradnje pristupnih puteva za vjetroelektrane (VP) „Gvozd“ od 60 megavati u junu.

Đukanović je istakao i da se aktivno radi na kvalitetnoj valorizaciji voda nikšićkog polja i da će to povećati proizvodnju HE „Perućica“.

On je ukazao i na potrebu pronalaženja načina za skladištenje solarne energije koje će biti mnogo u ljetnjem periodu i biće jeftina.

- To oko baterija je dobro, ali sporo ide. Mora se promijeniti način razmišljanja i u elektroprivredama, ali i u privredama. Električna energija će morati, odmah, da se pretvara u neki proizvod -  rekao je Đukanović.

On je naglasio da broj solarnih elektrana eksponencijalno raste.

- O tome je na svima nama da razmišljamo - poručio je Đukanović.

Kako je saopšteno iz EPCG, na Samitu energetike govore stručnjaci iz oblasti energetike u okviru sedam tematskih panela.

Navodi se da je Samit, u posljednjih pet godina, u regionalnim i evropskim okvirima, stekao status prepoznatljivog mjesta za diskusiju o razvoju i budućnosti energetskog sektora, trendovima u toj oblasti, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:29