Милутин Ђукановић / - LAZAR RUZIC
10/12/2021 u 19:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: ЕПЦГ вољна за сваки договор око КАП-а, Милатовић нас потцјењује и понаша се бахато

Ђукановић је истакао да Влада мора да буде активнији учесник читавог процеса и да она каже какве су њене намјере

Предсједник Управног одбора Милутин Ђукановић, казао је за ТВ Прва, да код Електропривреде Црне Горе постоји воља за сваки договор око Комбината алуминијума, те да би у овом случају Влада требала да има проактивнију улогу.

Осврнуо се и на ситуацију са министром економског развоја Јаковом Милатовићем и нагласио да не пристаје да их он потцјењује.

 - Ријеч је о једној несмотрености министра Јакова Милатовића, ја једноставно не пристајем да нас било ко потцјењује,  зна се ко је и колико допринио у изборном процесу. Ми данас имамо једног случајног министра који се понаша неодговорно, чак и бахато. Ја на то нисам пристао, сваки министар, и Милатовић и Радуловић не могу тако да се понашају. Они нису добили добили легитимитет, што су игром случаја постали министри у једном невиђеном експреримету, то је већ други проблем - казао је Ђукановић за ТВ Прва.

Он је нагласио да су свједоци ономе што се дешава у енергетском сектору.

 - Код Електропривреде постоји воља да се постигне договор, свједоци смо шта се дешава у енергетском сектору, од енергетске транзиције. Неопходности и реконструкције ТЕ Пљевља. Цијене енергената, посебно електричне енергије достигле су ненормалне вриједности, ЕПЦГ је изашла према Унипрому са једном веома коректном понудом. Ми смо спремни да вежемо цијену електричне енергије на берзи за 15 посто умањено, и ако буде редовно плаћано још пет посто. Мислим  да је то коректнија понуда него што је била почетком године - навео је он.

Нажалост, како је истако, видјели смо да се цијене вртоглаво мијењају  и да би свако другачије понашање угрозило комплетан енергетски сектор.

 - Ако неко не  може да фукционише са попустима 20 одсто од тржишне, онда је то други проблем. Мислим да свако треба да одради свој дио посла, поготово Унипром и КАП, онда и Влада. Најмањи проблем у читавој ситуацији је ЕПЦГ, Ми смо синоћ на састанку, ја нисам присуствовао кад је био Дожић,али смо добили понуду да држава купи КАП: Међутим, данас сам видио изјаву министра Младена Бојанића, схватио сам да Унипром одустао од те опције и сад чекамо да видимо шта ће се десити - навео је он.

Ђукановић је истакао да Влада мора да буде активнији учесник читавог процеса и да она каже какве су њене намјере.

 - ЕПЦГ је урадила оно што максимално може. ЕПЦГ данас да продамо комплетну електричну енергију коју треба да испоручимо КАП-у  ми би на свјетској берзи за пет минута могли да добијемо 110 милиона еура. Или кад би требали да увоземо електричну енергију за КАП ми би морали да платимо ту исту цијену. То би по садашњим цијенама кад би КАП куповао електричну енергију од ЕПЦГ коштало свега 207 милиона, па израчунајте. По томе би били у минусу, па ако уништите ЕПЦГ онда не можемо да причамо о КАП-у.. Једно је сигурно, како год да се заврши, радници Комбината алуминијума могу да се осјећају безбједно и лагодно, јер ако настави Комбинат да ради, радници ће зарађивати своје плате. У противном ЕПЦГ би продала те електричну енергију, и из тих средстава Влада би могла да финансира, не социјалне програме, него да покрене и помогне електропривреду у крајњем.  Мислим да не би било проблема, и да би више зарађивали - закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 11:46