/ foto: ivan petrović
26/09/2022 u 17:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović predložio Žugića za guvernera CBCG

Budući izazovi sa kojima će se suočavati ne samo crnogorska već i svjetska ekonomija, obavezuju na poseban oprez, kakvo je bilo i do sada njenim rukovođenjem od strane sadašnjeg guvernera Žugića, naveo je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je predlog predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović da za guvernera Centralne banke Crne Gore bude imenovan Radoje Žugić.

- Nakon što sam sagledao obavještenje Savjeta Centralne banke Crne Gore o isteku mandata guvernera, dostavljeno 22. jula 2022. godine saglasno odredbi člana 50a Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, zatim rezultate Centralne banke Crne Gore, kao i ocjene međunarodnih institucija o radu ove institucije, smatram opravdanim da za guvernera Centralne banke Crne Gore predložim dr Radoja Žugića, koji je i do sada vršio tu funkciju.

Evropska centralna banka je ocijenila da je ostvaren snažan napredak u reformama finansijskog sektora, prvenstveno kroz unapređenje regulative, odnosno usklađivanje crnogorskog regulatornog okvira finansijskog sektora sa važećom EU regulativom u ovoj oblasti, dok je Evropska komisija istakla da je bankarski sektor ostao stabilan sa poboljšanim ključnim parametrima, dodajući da su, zahvaljujući privremenim antikriznim mjerama Centralne banke Crne Gore, bilansi banaka koje posluju u Crnoj Gori zabilježili značajan rast.

U nedavnoj ocjeni situacije bankarskog sektora, MMF je istakao da „snažan ekonomski oporavak iz prošle godine, zajedno sa anticipativnim naporima Savjeta Centralne banke Crne Gore u pogledu usklađivanja zakonskog i regulatornog okruženja sa globalnim standardima, sada daju snažne direktne benefite''.

Još jedna snažna, međunarodna potvrda stabilnosti bankarskog sistema, ali i kvaliteta rada Centralne banke Crne Gore, su rezultati projekta procjene kvaliteta aktive banka (AQR), koji je sproveden u skladu sa metodologijom Evropske centralne banke i uz pomoć reputabilnih eksternih revizora. Rezultati ovog projekta potvrdili su stabilnost bankarskog sektora Crne Gore, izraženu kroz adekvatnu kapitalnu poziciju i zadovoljavajući kvalitet aktive banaka.

Budući izazovi sa kojima će se suočavati ne samo crnogorska već i svjetska ekonomija, obavezuju na poseban oprez, budnost, hrabro i blagovremeno djelovanje Centralne banke Crne Gore, kakvo je bilo i do sada njenim rukovođenjem od strane sadašnjeg guvernera dr Radoja Žugića.

Svojim bogatim radnim iskustvom, navedenim rezultatima i ocjenama međunarodnih institucija, dr Radoje Žugić opravdava moj Predlog da ponovo bude imenovan od strane Skupštine Crne Gore za guvernera Centralne banke Crne Gore, uz uvjerenje da će i dalje biti maksimalno posvećen unapređenju poslovanja crnogorske vrhovne monetarne institucije i stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema- dio je predloga obrazloženja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2022 11:46