Милутин Ђукановић / Фото: Лазар Ружић
11/03/2022 u 08:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Рестрикције струје могуће су једино у случају појаве више силе

Апеловали бисмо на наше потрошаче, да ипак воде рачуна о потрошњи електричне енергије, тј. да буду економични, поручио је он

Иако планирани Биланс електричне енергије, за 2022. годину показује да укупно за мјесец март ЕПЦГ располаже са вишком од 117 ГWх, оперативно није случај да ЕПЦГ има толике вишкове јер су хидролошке прилике лоше за овај период године, изјавио је за портал Адриа предсједник Одбора директора националне енергетске компаније (ЕПЦГ) Милутин Ђукановић.

- Појашњења ради, хидролошке прилике су лоше и током претходна два мјесеца, па је производња из дотока испод плана 23 одсто. Остварене падавине за прва два мјесеца су 218 литара по квадратном метру, што је свега 54 % од просјека. Најбољи показатељ лоших хидролошких прилика јесте тренутни доток ријеке Зете, који износи 4 кубна метра у секунди, док је просјек за март 10 пута већи. И поред ових чињеница, ЕПЦГ мању количину вишкова које има пласира по тржишним условима. Подсјећања ради, ЕПЦГ од 2009. године ради по тржишним принципима, тј. увози и извози електричну енергију по тржишним условима- навео је он.

Ђукановић наглашава да је 2021.година, према пројекцијама главне финансијске дирекције, била рекордна са оствареном добити од приближно 45 милиона еура.

- Покренули смо снажан инвестициони циклус укупне вриједности до готово пола милијарде еура а да претходни режим током своје тродеценијске владавине није изградио ниједан значајан извор електричне енергије. Рекорд биљежи и ТЕ Пљевља –најдужи непрекидни рад од када постоји, а упркос  наглом скоку цијена електричне енергије на берзи успјели смо да задржимо попусте за потрошаче - напомиње Ђукановић.

Према његовим ријечима, биланс електричне енергије на годишњем нивоу, када се ради о просјечној хидролошкој години, тј. када је производња из хидроелектрана на нивоу просјека, ЕПЦГ када покрије све обавезе према потрошачима, има вишак од 470 ГWх електричне енергије.

 - Распоред суфицита, тј. дефицита током године је такав, да ЕПЦГ током првог и четвртог квартала има вишак електричне енергије коју тада извози, док током другог, а нарочито током трећег квартала, има мањак електричне енергије, коју у том периоду увозимо. Предвиђање ситуације за 2022. годину је незахвално- продајом вишкова током првог квартала ЕПЦГ акумулира средства, која ће бити трошена за набавку електричне енергије током периода дефицита. Kакав салдо ће ЕПЦГ имати на крају 2022. године, тешко да можемо предвидјети, а један од битних фактора биће издашност домаће прозводње- истиче Ђукановић.

Високе цијене, каже, одговарају када сте на страни продаје, али ако сте приморани да увозите онда се лако може доћи до проблема.

- Kолико је озбиљна ситуација показује чињеница да су тренутне цијене по којима се може купити електрична енергија на тржишту на нивоу 10-12 пута веће од цијене по којој ЕПЦГ продаје својим потрошачима. У овом моменту се не размишља о сценарију у ком би се активирале рестрикције и тај сценарио може бити виђен у случају појаве више силе. Апеловали бисмо на наше потрошаче, да ипак воде рачуна о потрошњи електричне енергије, тј. да буду економични јер свачије мало на крају може да има добар ефекат, макар до прве обимније кише - закључио је Ђукановић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:44