Горан Ђукановић / -Скриншат
17/01/2022 u 13:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Зелени метал будућност КАП-а, Ен+ група опција за подгоричку фабрику

За све компаније које би се јавиле евентуално на неки тендер, или неки други начин, у будућности за преузимање КАП-а, па и Ен+ групу, услов мора бити гаранција за обезбјеђивање енергетског објекта за потребе КАП-а, како производња не би зависила од постојећег енергетског система Црне Горе.

Аналитичар тржишта метала Горан Ђукановић, оцијенио је да будућност КАП-а види у производњи зеленог алуминијума из зеленог извора струје.

“Било каква стратегија за обнављање произодње примарног алуминијума у КАП-у и у Црној Гори морала би укључивати и извор сопствене електричне енергије, прије свега зелене енергије, и наравно хидроелектрану. Наиме, у будућности ће расти потражња и цијена за зеленим алуминијумом, добијеним из зелене енергије”, казао је Ђукановић у интервјуу за БизнисЦГ.

Нажалост, према његовим ријечима, КАП је прије или касније, морао да дође у ту ситуацију и буде угашен, прецизније да остане без производње примарног алуминијума, “ако нема сопствени извор електричне енергије”.

Ђукановић је аналитичар свјетског реномеа, учесник свих важних металских конференција и једини из Југоисточне Европе који учествује у Ројтерсој анкети за прогнозу цијена метала.

На питање БизнисЦГ, под којим условима би било прихватљиво да  Ен+ група преузме КАП, Ђукановић је одговорио:

“За све компаније које би се јавиле евентуално на неки тендер, или неки други начин, у будућности за преузимање КАП-а, па и Ен+ групу, услов мора бити гаранција за обезбјеђивање енергетског објекта за потребе КАП-а, како производња не би зависила од постојећег енергетског система Црне Горе.То би подразумијевало инвестицију у једну хидроелектрану или електрану на гас”, директан је одговор Ђукановића.

Ен+ група, која, према подацима нашег портала, има значајно искуство у зеленим технологијама и производњи глинице, је управљала КАП-ом од краја 2005. године до 2013. године, а након тога фабрику је преузео УНИПРОМ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:22