URA / - URA - UJEDINJENA REFORMSKA AKCIJA
26/02/2024 u 11:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đuranović: Ograničavanje marži i uvođenje radne nedjelje bilo bi pogubno

On ističe i da ideja o ograničavanju trgovačkih marži predstavlja direktno miješanje u principe tržišne ekonomije, određivanje marži na stotine, a kod većih firmi i hiljade artikala koje će mnogima ugrožiti poslovanje

Ideja o povratku radne nedjelje krupno utiče na porodicu svih radnika u trgovinama koja nedjeljom, konačno, posljednjih godina uspijeva da se skupi i provede zajedno dan. Bez dogovora sa predstavnicima zaposlenih u trgovini i poslodavcima, samovoljno, kao da prepisuje od dugogodišnjeg šefa države i DPS-a, misleći da je država njegova prćija. Koliko do juče su se glasno borili protiv, ali ih sad neki viši interesi okrenuše protiv radnika, kojih je u trgovinama desetine hiljada - saopštio je danas član Predsjedništva Građanskog pokreta URA Miodrag Đuranović.

On ističe i da ideja o ograničavanju trgovačkih marži predstavlja direktno miješanje u principe tržišne ekonomije, određivanje marži na stotine, a kod većih firmi i hiljade artikala koje će mnogima ugrožiti poslovanje.

Đeljošaj: Vjerujem da će ograničavanje marži smanjiti cijene-Pogotovo će mali i srednji trgovci biti ugroženi, a ako pogledaju bilanse, kao izuzetni ekonomisti, Spajić i Krvavac će vidjeti da je dobit sistemskih marketa 2,8 odsto od prihoda, što znači da ako predložene mjere obore maržu za 3 odsto, a to je više nego realno, poslodavci će biti nerentabilni i ne da neće imati dobit, a država porez na dobit, nego neće moći ni obaveze da servisiraju. Ako im uzmemo nekoliko procenata marže, koja je fakturna inače oko 15-tak procenata, kako će opstati???Je li moguće da nas ne zanima mišljenje velikih poslodavaca koji zapošljavaju, daju plate i plaćaju poreze i doprinose za hiljade i hiljade radnika? Zašto ovo nijesu uradile najmoćnije države u Evropi, Njemačka, Švajcarska, Franckuska? Zato što nemaju genijalce kao što mi imamo, koji na ovaj način za kratak vremenski period mogu da zatvore mnoge firme u Crnoj Gori. Zašto se ne bi sjelo sa njima za sto i dogovorio najbolji model, kojim bi građani bili zadovoljni, a ne bi se ugrozilo poslovanje privrednika? Mi smo visokouvozna zemlja i ne možemo uticati na ogroman broj proizvoda koje uvozimo. A šta Spajić i ekipa rade da domaću proizvodnju podignu? - pita se Đuranović.

 -Zar nije cilj ove Vlade skidanje sa jasli države što većeg broja zaposlenih tako što ćemo motivisati preduzetnike da sami započnu biznis i tako plaćajuci poreze i doprinose dopune budžet i pomognu svojoj državi? Populistički potezi koji prijete da unište privredu, zaduženja koja su već bila, a tek će biti (krijući od javnosti), svakim danom sve više jasno pokazuju ko je Milojko Spajić i kakav je ekonomski stručnjak. Lažni car Šćepan Mali je došao iz Singapura da nas ojadi, pa će se opet bez problema tamo vratiti. On nije ni ranije, a čini se da ni sada ne želi svoju sudbinu da veže za Crnu Goru, zbog čega se očigledno ne libi da uvede državu u probleme zbog kojih će građanke i građani ispaštati decenijama - zaključuje Đuranović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:36