Djordje Cmiljanic / -DJORDJE CMILJANIC
05/08/2022 u 08:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović o crnogorskoj ekonomiji: Ne možemo biti optimisti, niti da se nadamo rezultatima preko noći

Cijena novca raste, a Crnoj Gori predstoji novo zaduživanje, upozorava bivša ministarka

Situacija u Crnoj Gori je dosta ozbiljna i iako se turistička sezona odvija ipak zadovoljavajućom dinamikom, to nije dovoljno da se stabilizuju javne finansije, saopštila je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i bivša ministrica evropskih integracija Gordana Đurović.

Ona je za Al Jazeera Balkans kazala da ne možemo biti optimisti i ne možemo se nadati nikakvim rezultatima preko noći.

Đurović je navela da smo dočekali 100 dana Vlade, obraćanje premijera i ministara, međutim, kada pogledamo normativne i političke prioritete teško je složiti se da su baš tako uspješno ostvareni, prenosi portal RTCG.

"Kao prvo, veoma su ambiciozni za Vladu koja bi trajala četiri godine, a ne da budu ostvareni poslije 100 dana. Poklapa se ovih 100 dana Vlade i sa posjetom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čije su procjene o stanju crnogorske ekonomije mnogo realnije i nažalost, mnogo sumornije", kazala je Đurović.

Kako je rekla, cijena novca raste, a Crnoj Gori predstoji novo zaduživanje.

"Kako nam je ministar finansija saopštio, već trenutno u državnoj kasi fali 170 miliona eura i moraće se vrlo brzo raditi rebalans. Po makroekonomskim proekcijama koje su nedavno usvojene u Vladi, naredne godine nam fali 700 pa onda opet 700, pa onda 2025. godine milijardu EUR. Preporuka MMF-a je da stabilizujemo prihode, da ih realno procjenjujemo i da vrlo rigorozno ne dozvoljavamo da više raste nijedan oblik javne potrošnje", poručila je Đurović.

Ona smatra da je u ovoj predizbornoj kampanji u kojoj se već nalazimo, u ovom moru obećanja, rastu plata i naravno penzija, teško kontrolisati tokove javne potrošnje, tako da crnogorskim javnim finansijama predstoji jedna teška borba za srednjoročnu stabilizaciju za koju političari očito nemaju baš puno sluha.

- Nima je odnos prema biračima važan- poručila je Đurović.

Kako navodi, u oblasti reforme pravosuđa nijesmo ostvarili ono što se od nas očekivalo u julu, koji je bio ključan za te stvari, a to je izbor vrhovnog državnog tužioca, popunjavanje Sudskog savjeta i izbor nekoliko sudija Ustavnog suda.

"Sada ulazimo u izborni proces u 14 opština, lokalni izbori su u oktobru, a rizikujemo da nemamo kapacitet Ustavnog suda i time legitimitet samog izbornog procesa. Definitivno jedan ključni dio evropske agende, koji je bio izbor određenih funkcija u pravosuđu, nijesmo ispunili, a što mi u prosvjeti kažemo, avgust je mjesec za popravne. Tako sada u avgustu imamo i da Skupština radi, imamo dvije najavljene sjednice, ali imamo jednu negativnu političku dinamiku koja ne ide u prilog da se svi zajedno posvetimo integrcijama, da uradimo tih nekih deset ključnih tačaka kako bi se proces odblokirao u oblasti vladavine prava", zaključila je Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:09