Горан Ђуровић / - RADE KOPRIVICA
02/06/2022 u 21:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Одлука турске компаније о судбини Жељезаре није смјела да се деси

Ово су врло непријатне сцене. Јуче смо имали разговор са директором и адвокатицом, они су дошли да нас обавијесте да ће се ово десити. Ја као министар нијесам крио разочарење са тим, казао је Ђуровић

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић казао је да одлука турске компаније о судбини Жељезаре и отпуштању 200 радника није смјела да се деси и да је то само једна у низу лоших приватизација.

Ђуровић је у емисији "Начисто" на ТВ вијести поновио да ће до укидања нерадне недјеље доћи само заједничким договором социјалних партнера, те да је једно од рјешења да се ради пет мјесеци током сезоне недјељом. Додао је да ако се постигне договор о укидању недјеље биће привременог карактера, јер ако буде злоупотреба све се укида и враћа на стари систем рада, истиче министар.

Менаџмент компаније Тошчелик је данас радницима најавио отказе, и то за већину од 200 радника производње, због чега су они ушли у управни зграду како би протестовали.

(ВИДЕО - ФОТО) Око 50 радника Жељезаре у Никшићу заузело управну зграду, Турци отпуштају 245 жељезарца

- Ово су врло непријатне сцене. Јуче смо имали разговор са директором и адвокатицом, они су дошли да нас обавијесте да ће се ово десити. Ја као министар нијесам крио разочарење са тим. Та одлука није смјела да се деси. Ми смо изразили жељу да на састанку са синдикатима присуствује неко из министарстава, они су то одбили - казао је министар Ђуровић.

Ђуровић је казао да је ово још једна у низу погрешних приватизација. 

Он је навео да је  са директором Тошчелика јуче разговарао, те да му је он казао да су покушали да нађу све модалитете да опстану, да су исплаћивали 90 одсто зарада, те да више неће да оставарују губитке, да хоће да отпусте 200 радника, а оставе њих 20-ак.

- Ни Турцима све ово не иде у прилог. Ово штети угледу компаније. Није пријатно ни људима из менаџмента, али ни радницима. Сагледаћемо могућности државе - поручујуе Ђуровић.

Он је навео да постоје инвеститори који би можда купили Жељезару и да се чека одговор која је цијена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:51