/ Foto: IVAN PETROVIĆ IPE
25/08/2022 u 08:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović traži ukidanje PDV-a na solarne panele: Pomažemo građanima iako su nam pojedini izglasali nepovjerenje

Mi ćemo i u narednim danima raditi na novim mjerama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen, poručio je ministar

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, na čelu sa Goranom Đurovićem, saopštilo je da priprema nove mjere za ublažavanje posljedica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će, kako su najavili, ministru finansija Aleksandru Damjanoviću dati prijedlog za ukidanje poreza na dodatu vrijednost na solarne panele.

- Smanjenje PDV-a na solarnu energiju ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima što će dugoročno osigurati bolje snabdijevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije. Mjeru ukidanja PDV-a na solarne panele nedavno je najavila i Vlada Hrvatske- kazao je Đurović. 

Iz ovog resora podsjetili su da je zbog poremećaja na tržištu energenata tokom proteklih mjeseci Vlada Crne Gore smanjila za 50 odsto akcize na gorivo zbog čega je ono najjeftinije u regionu.

Kako navode dalje, kroz saradnju MERT-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ograničena je i cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo.

- Kroz potpisivanje sporazuma o saradnji sa najvećim trgovačkim lancima u zemlji obezbijeđen je kontinuitet snabdijevanja osnovnim ali i svim drugim životnim namirnicama u narednim mjesecima uz obavezu držanja rezervi ukoliko za to bude potrebe. Kako bi reagovalo na rastuću inflaciju Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je takođe ograničilo i marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera dok budno prati i analizira kretanja na tržištu. Uprkos glasovima pojedinih partija kojima je prošle sedmice izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi, ona će i u narednim danima raditi na novim mjerama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen- zaključio je Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:35