Remon Zakaria / - REMON ZAKARIA
18/05/2023 u 13:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EBRD i EU podržavaju mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori: Na raspolaganju tri miliona eura

EU grantovi da pomognu da investicije postanu pristupačnije malim preduzećima

Mala i srednja preduzeća (MSP) u Crnoj Gori imaće više mogućnosti da uz novi program koji su pokrenule Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) u saradnji sa Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB) povećaju svoju konkurentnost. 

Program koji je danas zvanično pokrenut u Podgorici, kombinuje kredite EBRD-a i bespovratna sredstva koja finansira EU, koja će kroz partnerstvo sa lokalnim komercijalnim bankama postati dostupna malim preduzećima.

MSP će moći da apliciraju za ulaganje u novu opremu i poslovno osavremenjivanje, koje im može pomoći da povećaju svoju produktivnost, smanje operativne troškove, povećaju energetsku efikasnost i poboljšaju usklađenost sa EU standardima. Pored kredita, MSP će imati i podsticaje u vidu bespovratnih sredstava koja finansira EU, u vrijednosti do 15 odsto ukupnog iznosa kredita.

Cilj je da se pomogne MSP da prevaziđu svoje redovno i uobičajeno poslovanje i investiraju u sebe kako bi postali konkurentniji na lokalnim i tržištima EU.

image

foto: DAN

- FOTO: DAN

Remon Zakaria, šef kancelarije EBRD za Crnu Goru, je ovom prilikom rekao da podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora je među našim najvažnijim strateškim prioritetima za Crnu Goru.

- MSP su okosnica crnogorske ekonomije i ujedinili smo se sa našim partnerima - EU i komercijalnim bankama, kako bismo MSP pomogli da se oporave, ojačaju svoju sposobnost da izvoze u EU i ubrzaju tranziciju ka ‘zelenijoj’ i održivijoj ekonomiji - naglasio je on.

image

Rikardo Seri

- RIKARDO SERI

Zamjenik šefa Delegacije EU uz Crnoj Gori Rikardo Seri istakao je da je ovim programom, EU je obezbijedila 50 miliona eura bespovratnih sredstava za promovisanje konkurentnosti MSP u regionu.

- Crnogorska MSP će imati koristi od grantova koje finansira EU u vrijednosti do 15% ukupnog iznosa kredita. Na taj način ćemo pomoći da ulaganja budu pristupačnija ovim preduzećima - rekao je zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri.

image

projekat, preduzeća

- FOTO: DAN

On je dodao da EU stavlja na raspolaganje čitav niz programa podrške, uključujući bespovratne grantove, kredite i garancije, kako bi crnogorskoj poslovnoj zajednici pomogla da se uhvati u koštac sa izazovima sa kojima se suočava.

Specijalizovane kreditne linije trenutno su crnogorskim MSP dostupne u okviru CKB banke, kojoj je EBRD obezbijedila ukupno tri miliona eura kredita za ovu namjenu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 05:07