Evropska centralna banka / Shutterstock
20/06/2023 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ECB: Povećanje kamatnih stopa moglo bi da se završi ove godine

ECB je prošle nedjelje povećala troškove pozajmljivanja za još jednu četvrtinu, jer još uvijek vidi inflaciju iznad svog cilja od dva odsto u 2025. godini

Član Upravnog savjeta Evropske centralne banke (ECB) Janis Stournaras (Yannis Stournaras) rekao je da bi povećanje kamatnih stopa moglo da se završi ove godine, ali je i upozorio da to ne sme da izazove ekonomski pad.

„Važno je da budemo oprezni u našim narednim koracima, koji bi trebalo da budu postepeni i odmjereni“, rekao je Stournaras na događaju Ekonomist u Atini, prema transkriptu koji je poslala Banka Grčke, i dodao da bi trebalo obuzdati inflaciju istovremeno obezbjeđujući finansijsku stabilnost i izbjegavanje dovođenja privrede u recesiju, piše Bloomberg.

ECB je prošle nedjelje povećala troškove pozajmljivanja za još jednu četvrtinu, jer još uvijek vidi inflaciju iznad svog cilja od dva odsto u 2025. godini. Dok neki članovi Upravnog saveta upozoravaju da bi monetarno pooštravanje moglo biti potrebno posle leta, drugi su oprezni da tako rano spekulišu o ishodu septembarskog sastanka.

Stournaras je još dodao da ne treba potcjenjivati rizik da će se efekti mjera monetarne politike koje su već preduzete pokazati posebno jakim kada budu u potpunosti primijenjeni.

„Blizu smo kraja ciklusa rasta kamatnih stopa, iako još nismo tamo. Pozvani smo da razmotrimo koji nivo kamatnih stopa je odgovarajući i koliko dugo treba da se održavaju da bi se ukrotila inflacija“, rekao je on.

(Bankar.me)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:01