/ - FOTO: EIB
24/11/2021 u 15:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕИБ улаже 50 милиона еура за подршку зеленом опоравку и декарбонизацији привреде

Пружа пријеко потребно финансирање климатске и еколошке одрживости за Западни Балкан како би се омогућио бржи прелазак на одрживу, зелену и циркуларну економију.

ЕИБ је реафирмисала своју подршку зеленом опоравку Црне Горе од КОВИД-19 кредитом од 50 милиона еура потписаним са ИРФ-ом.

Саопштење ИРФ-а:

• ЕИБ ће уложити 50 милиона еура за подршку зеленом опоравку и декарбонизацији црногорске привреде;

• ЕИБ финансирање климатске и еколошке одрживости за Црну Гору има за циљ да убрза зелену транзицију и климатску адаптацију малих и средњих предузећа;

• Од почетка пандемије КОВИД-19, ЕИБ је уложила 100 милиона еура за подршку црногорским компанијама.

Европска инвестициона банка (ЕИБ), Банка Европске уније, позајмиће 50 милиона еура Инвестиционо-развојном фонду Црне Горе (ИРФ) за подршку бржем опоравку локалне привреде од КОВИД-19 и помоћи ће у увођењу пракси енергетске ефикасности међу малим предузећима у земљи. Уговор о финансирању између Европске инвестиционе банке и Инвестиционо-развојног фонда А.Д. за финансирање малих и средњих предузећа, климатских и приоритетних пројеката потписан данас током онлајн церемоније ствара нови извор приступачнијег финансирања за црногорске компаније које послују у секторима инфраструктуре, индустрије, транспорта, иновација, пољопривреде и туризма – секторима који су најтеже погођенима пандемијом.

Средства ће бити доступна под повољним условима за помоћ малим и средњим предузећима (МСП) да адресирају своја питања ликвидности, подрже отварање нових радних мјеста, повећају конкурентност и побољшају праксу енергетске ефикасности. Зајам ЕИБ-а је посљедња од мјера подршке Европског тима за бржи опоравак регионалних економија од ЦОВИД-19 и ефикасне климатске мјере. Пружа пријеко потребно финансирање климатске и еколошке одрживости за Западни Балкан како би се омогућио бржи прелазак на одрживу, зелену и циркуларну економију.

Лилиана Павлова, потпредсједница ЕИБ-а која је одговорна за пословање у Црној Гори је истакла: “Ова операција се бави са два најважнија глобална економска и социјална питања нашег времена – опоравком од КОВИД-19 и климатском акцијом. Као климатска банка ЕУ, ЕИБ намјерава да осигура да Црна Гора и Западни Балкан наставе да имају користи од приступа приступачном финансирању и техничкој помоћи за климатске и зелене инвестиције. Климатска акција доноси неупоредиве могућности за друштвени и економски развој у региону и ЕИБ ће радити заједно са партнерима, као што је ИРФ, како би осигурала да зелене инвестиције подстичу економски и друштвени развој, регионалну интеграцију, кохезију и процес приступања ЕУ. Активно тражимо партнере широм региона како би побољшали енергетску ефикасност, смањили карбонски отисак и трансформисали регионалне економије у конкурентније и одрживије економије у региону и Европи.”

Ирена Радовић, извршна директорица Инвестиционо-развојног фонда је саопштила: “Економска криза изазвана пандемијом КОВИД-19 и даље је извор неизвјесности, али и представља прилику за Црну Гору да осигура отпоран, инклузиван и зелени опоравак након пандемије. Високо цијенимо наше (ИРФ) дугогодишње партнерство са ЕИБ-ом и данашњи 

догађај. Као црногорска национална финансијска развојна институција, поносни смо и пасионирани што преузимамо водећу улогу у зеленој транзицији и економској трансформацији у блиској сарадњи са ЕИБ-ом и што смо први потписници такве операције са климатским дјеловањем на Западном Балкану. Ова операција ће дати додатни подстицај повећању изгледа за бржи зелени и инклузивни опоравак и помоћи локалним малим, средњим и средњим капитализованим предузећима да побољшају свој друштвени утицај у родној равноправности, запошљавању младих и подстакну компаније да запошљавају људе из осјетљивих друштвених група. Као такво, озелењавање црногорске привреде постаје одлучујући фактор у нашој конкурентности и способности да привучемо међународна финансијска средства и инвестиције.” 

Милојко Спајић, министар финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе, је рекао: “Чинимо све да у овим изазовним временима побољшамо стандард наших грађана, а томе доприносимо и кроз оснаживање рада микро, малих и средњих предузећа. Она чине преко 98% укупног броја постојећих предузећа и остварују снажан утицај на стабилан економски развој и стварање услова да Црна Гора буде нова чланица ЕУ. Нјихов развој доводи до раста БДП-а и значи отварање нових радних мјеста. Са друге стране, озељењавање наше привреде је оно по чему Црна Гора може постати јако конкурентна, као мала земља великих могућности. Ова врста финансирања помоћи ће ММСП да, након пандемијске кризе, своје пословање учине не само одрживим већ и да га унапређују. Захвалио бих се нашим партнерима - ЕИБ која нам, препознајући важност преласка на зелену економију, помаже да младима који су будућност Црне Горе обезбиједимо боље и здравије услове за живот.” 

Оана Кристина Попа, ЕУ Амбасадор у Црној Гори, је казала: „Мала и средња предузећа (МСП) су окосница црногорске привреде, која стварају већину радних мијеста и додату вриједност. ЕУ је досљедно подржавала сектор малих и средњих предузећа, посебно кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА), помажући им да се суоче са изазовима и повећају укупну конкурентност привреде. Ми ћемо истрајати у нашим напорима да подржимо МСП током периода ИПА ИИИ (2021-27). У комбинацији са помоћи ЕУ малим и средњим предузећима у оквиру ИПА-е, уговор о финансирању  ЕИБ ће омогућити опоравак црногорске привреде, као и допринијети њеној зеленој транзицији.

Ово је други кредит потписан са ИРФ-ом од почетка пандемије, након инвестиције од 50 милиона еура потписаних у септембру 2020. за подршку опоравку преко 150 црногорских малих и средњих предузећа од ЦОВИД-19. Укључујући данас потписан кредит, ЕИБ и ИРФ су до данас потписали шест операција, чиме су црногорској економији омогућене инвестиције од 470 милиона еура. 

Најновија операција ће, такође, допринијети стварању нових могућности за запошљавање младих, кроз посебне услове кредита обезбеђене у оквиру Европске иницијативе за запошљавање и обуку младих за Западни Балкан (ЕYЕТ). Француска Агенција за Развој, такође, суфинансира ИРФ и пружа техничку помоћ за подршку ИРФ-у у развоју стратегије, смјерница и ресурса за улагања у климатске акције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:57