/ -Фото: ЦГ Њуз
11/04/2022 u 17:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еко фонд ће ове године додијелити седам милиона еура грађанима и привреди

Еко фонд своје активности усмјерио, осим горе наведених, и на област заштите животне средине и област климатских промјена

Фонд за заштиту животне средине (Еко - Фонд) планира да у овој години кроз пројекте и субвенције око седам милиона еура додијели грађанима, привреди и државним институцијама.

Како је казао директор Еко фонда Драшко Бољевић, Еко - фонд је кроз досадашње пројекте фокусирао на енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије и до сада субвенционирао куповину електричних и хибридних возила као и уградњу фотонапонских система.

Бољевић је казао да је ове године Еко фонд своје активности усмјерио, осим горе наведених,  и на област заштите животне средине и област климатских промјена.

- Усвајам овогодишњег плана рада стичу се неопходни предуслови да се крене у реализацију тих пројеката. Тренутни извори финансирања не покривају све планиране пројекте због чега сада желимо да анимирамо међународне институције како би обезбиједили недостајућа средства- рекао је Бољевић.

Бољевић је казао и да је тренутно у току пријава за пројекат реализације ОН Гред и ОФФ гред система којима се желе обухватили и подручја Црне Горе који ниси покривени електродистрибутивном мрежом.

- Спроводимо и пројекат 500+ и 3000+ који је један од кључних пројеката у овој години и тренутно је у финалној фази разраде и еко фонд учествује са 20 одсто субвенције- додао је он. 

Kада је ријеч о међународној сарадњи, Еко фонд је усмјерио своје активности ка Зеленом климатском фонду и Свјетској банци али су процеси и процедуре за повлачење средстава из ових институција компликовани и вријеме потребно за њихово добијање је 18, односно 24 мјесеца.

- Ми смо у процесу одобрења апликације и први пројекти ће се односити на институционално и кадровско јачање Еко – фонда- закључио је Бољевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:23