Тополица омиљена туристима / -Драган Стојановић
06/12/2021 u 15:30 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Електронска евиденција промета: Мобилном апликацијом уписују туристе и смањују "сиву зону"

Мjера подразумиjева унапређење система евиденциjе боравка туриста у Црноj Гори кроз повезивање Регистра боравака странаца и Централног туристичког регистра уз израду мобилне апликациjе за приjаву гостиjу, пише у документу који је објављен на сајту Владе

У наредним годинама туристи у Црној Гори биће евидентирани у мобилној апликацији. Новом електронском евиденцијом туристичког промета смањиће се "сива зона", наводи се, између осталог, у Програму економских реформи од 2022. до 2024. године.

– "Сива зона" пословања присутна jе код великог броjа земаља, па тако и у Црноj Гори и већ дужи низ година представља jедан од наjвећих изазова, са коjима се суочава привреда, посебно када jе риjеч о услужним дjелатностима, односно у туризму, трговини, грађевинарству... Мjера подразумиjева унапређење система евиденциjе боравка туриста у Црноj Гори кроз повезивање Регистра боравака странаца и Централног туристичког регистра уз израду мобилне апликациjе за приjаву гостиjу. Основни циљ jе стварање предуслова да се на свеобухватан начин обезбиjеде тачни и ажурни подаци о оствареном туристичком промету – пише, између осталог, у документу који је објављен на сајту Владе. Додаје се да се наведени подаци односе на броj и структуру гостиjу у угоститељским обjектима, броjу остварених ноћења, вриjеме боравка...

”Позитиван ефекат имплементациjе мjере огледа се и у смањивању миграторних кретања на релациjи Сjевер-Jуг и повећању броjа младих коjи остаjу на сеоском подручjу

– Њиховим прикупљањем постиже се квалитетниjи обухват статистичких података, као и података коjи се тичу боравка страних лица на териториjи Црне Горе. На оваj начин значаjно ће се, уз мjере коjе се спроводе на плану фискализациjе промета и услуга, доприниjети ефикасниjем раду надлежних институциjа (Монстат, ЦБЦГ, МУП, Пореска управа, Управа за инспекциjске послове и др.), у смислу боље наплате боравишне таксе, пореза, повећања прихода од туризма и др. што у краjњем за резултат има позитиван утицаj на буџет Црне Горе и то у континуитету. Имплементациjом мjере обезбjеђуjе се корелациjа са препорукама 4. и 5. са Министарског састанка и кључним изазовом бр. 2 – смањење неформалне економиjе из Оцjене црногорске економиjе од стране ЕК. Такође, ствараjу се предуслови за успjешниjе реализовање проjекта еВлада, посебно са аспекта фискализациjе, односно унапређење националног регулаторног амбиjента и повезаности рада институциjа – квалитетниjе управлjање jавним финансиjама – наводи се у документу. Истиче се да ће смањење нелоjалне конкуренциjе обезбиjедити услове за боље пословање коjе имплицира већи броj запослених.

Нелојална конкуренција ће бити сведена на најмању мјеру

Очекивани утицаj мjере jе да се нелоjална конкуренциjа сведе на наjмању мjеру сузбиjањем свих видова пословања у "сивоj зони".

– Мjера ће доприниjети бољоj евиденциjи туристичког промета и повећању прихода од туризма, као и унапређењу пословања у привредним дjелатностима коjе су директно и индиректно повезане са туризмом (пољопривреда, саобраћаj, трговина, култура...), уз ефикасниjе спровођење контроле од стране инспекциjских служби. На таj начин, ствараjу се услови за веће буџетске приходе како на нивоу локалних самоуправа, тако и на нивоу државе. Статистичка основа ће бити унаприjеђена, а с обзиром на то да jе иста основ за доношење правилних пословних одлука, створиће се услови и за реализациjу адрекватних развоjних политика у правцу подизања нивоа конкурентности Црне Горе као туристичке дестинациjе – пише у документу.

– Имаjући у виду да гро радне снаге у туризму чине жене, доприниjеће се и економском jачању жена, а у коначном и испуњењу циљева одрживог развоjа УН. Такође, позитиван ефекат имплементациjе мjере огледа се и у смањивању миграторних кретања на релациjи Сjевер-Jуг и повећању броjа младих коjи остаjу на сеоском подручjу. Активности планиране за 2022. годину су Припрема и имплементациjа проjектног задатака коjи се односи на унапређење система Регистра боравака странаца РБ90 и Централног туристичког регистра, њиховог повезивања и израда мобилне апликациjе за приjаву гостиjу. Активности планиране за 2023. и 2024. – одржавање (утврђивање евентуалних недостатака система система Регистра боравака странаца РБ90 и Централног туристичког регистра и њихово елиминисање) и унапређење истих (имплементациjа нових рјешења у складу са савременим технолошким достигнућима) – наводи се у владином документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 18:57