Слано језеро / - ЕПЦГ
26/06/2021 u 12:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Електропривреда планира соларну плутаjућу електрану на Сланом jезеру

Слано jезеро jе, како подсjећаjу, вjештачка акумулациjа у западном диjелу Никшићког поља, изграђено средином прошлог виjека за потребе хидроенергетског система "Перућица

Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) планира изградњу плутаjуће соларне електране на Сланом jезеру у Никшићу, саопштено jе из електроенергетске компаниjе.

Слано jезеро jе, како подсjећаjу, вjештачка акумулациjа у западном диjелу Никшићког поља, изграђено средином прошлог виjека за потребе хидроенергетског система "Перућица".

Захвата површину од 8.89 км2. Дуго jе и до 4,4 километра, а дубоко 18 метара.

"Управо ово jезеро пружа велике могућности у погледу развоjа соларне зелене енергиjе, с обзиром на то да Црна Гора, као земља мале површине и специфичне географске конфигурациjе, не располаже огромним пространствима погодним за монтажу соларних панела, а и само Слано, за разлику од Крупца, ниjе препознато као туристичка атракциjа Никшића. При томе, треба узети у обзир и чињеницу да градња плутаjућих соларних панела на овом jезеру не би за собом повлачила имовинске спорове, будући да се оно налази у власништву наше компаниjе", истиче извршни директор Електропривреде Црне Горе Никола Ровчанин.

Он наводи да би проjекат изградње плутаjуће соларне електране на jезеру Слано био усклађен са смjерницама за ублажавање негативног утицаjа обновљивих извора енергиjе на биодиверзитет, коjе jе обjавио Међународни савез за очување природе и природних богатстава (ИУЦН).

"Овакав потез би, у краjњем, био у складу са темељним одређењем Електропривреде Црне Горе, према коме jе неупитна опредиjељеност ка инвестирању у развоj зелене енергиjе. Сигурни смо у то да ће оваj и слични проjекти бити од вишеструке користи, како за осавремењивање производних капацитета наше компаниjе, тако и за енергетску стабилност циjеле државе, уз подразумиjеваjућу посвећеност бризи о квалитету животне средине“, закључио jе Ровчанин.

За изградњу плутаjуће соларне електране на Сланом jезеру заинтересоване су компаниjе из Данске.

"Таj податак има нарочито изражену вриjедност, ако се има у виду чињеница да jе та земља, управо захваљуjући квалитетном дjеловању своjих компаниjа из грађевинског и енергетског сектора, одавно потврдила способност у развиjању зелене енергиjе и то на економски ефикасан, а по људе и околину безбjедан начин", обjаснио jе Ровчанин.

Плутаjуће соларне електране су релативно нов феномен. Броjне студиjе потврђуjу да су 12,5 одсто ефикасниjе од соларних електрана на крововима и земљи, будући да jе рефлексиjа сунчевих зрака много већа на соларним панелима постављеним на воденоj површини, него на копну.

Тренутно наjвећа европска плутаjућа соларна електрана налази се у граду Пиоленцу, надомак Авињона, у Францускоj. Располаже са око 47000 соларних панела, снаге од 17 МW, а процjењуjе се да на годишњем нивоу снабдиjева готово 5000 домаћинстава: Уjедно смањуjе емисиjу угљен-диоксида за више од 1000 тона. У Азиjи, нарочито у Кини, Индиjи, Jапану и Jужноj Кореjи, увелико се граде плутаjуће соларне електране гигантских размjера. Када jе риjеч о Балкану, ваља напоменути да jе у Албаниjи, на акумулационом jезеру Вау и Деjес, изграђена плутаjућа соларна електрана снаге 12,9 МW, а неопходна средства, у износу од 9,1 милион еура, обезбиjеђена су из заjма Европске банке за обнову и развоj (ЕБРД).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 18:35